Продължават ремонтите по сгради и инфраструктурата в общината със средства от бюджета й

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 23, 2022 08:03

Продължават ремонтите по сгради и инфраструктурата в общината със средства от бюджета й

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 18 - 24 ноември 2022 г., брой 42/1020, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

След като в миналия брой запознахме читателите с обектите от инфраструктурата в общината, по които се извършват ремонти с целеви средства от републиканския бюджет, сега ще ви информираме за това, което е извършила до момента или все още извършва общината със собствени средства.
Строително-монтажни работи /СМР/, изразяващи се в текущи ремонти в сгради – публична общинска собственост, се извършват в СУ „Д-р Петър Берон“, на кметство в с. Радовец и в с. Хлябово, на сграда на НЧ „Екзарх Антим I – 1936“, с . Орешник, подменя се дограма и се ремонтира на кметство с. Орешник, ремонтира се сграда на поща същото село, прави се ремонт на сграда на НЧ „Паисий Хилендарски“ – 1927″, с. Орлов дол, на сграда на НЧ „Развитие- 1932“, с. Княжево. На кметство с. Каменна река се извършват облицо-въчни работи на санитарния възел, ремонтира се сградата на НЧ „Васил Левски – 1931“, с. Синапово, текущ ремонт на подпокривни бордове на сграда на НУ „Св. св. Кирил и Методий“ и на кметство в с. Срем.
Общата стойност на всички тези ремонти е 178 225,14 лева.
Основен ремонт е извършен или се извършва на улиците „Любен Каравелов“, „Ксанти“ и „Иван Шишман“, на улица в Промишлена зона, на отводнителни съоръжения по ул. „Екзарх Йосиф“, на общински път до нов гробищен парк, а текущ – на ул. „Дунав“, като всички тези обекти са в Тополовград.
На кои обекти се работи в селата?
Основен ремонт има на ул. „Никола Вапцаров” в с. Устрем, на „Янтра“ и „Москва“ в с. Радовец, на „Сакар планина“ и „Родопи“ в с. Орешник, „Кара Кольо“ в с. Синапово, „Сакар“ – 1-ви етап, „Мусала“, ул. „Сакар“ – 2-ри етап в с. Мрамор, „Бакаджик“ в с. Доброселец, „Партизанска“ в с. Светлина, „Христо Ботев“ в с. Планиново.
Благоустрояване се извършва на улиците „Чавдар войвода“ – с. Хлябово, а основен на „Дюлюнска“ и „64 комити“ – с. Орлов дол, „Христо Ботев” – Етап II – с. Българска поляна, „Димитър Проданов“ в с. Срем.
Извършва се ремонт на общински път в с. Присадец и в с. Филипово, укрепване на мостово съоръжение в с. Чукарово;
Всичко е на обща стойност 685 742,40 лева.

Дунавски вълни

/коментар/
Не се подвеждайте, уважаеми читатели. В това, което ще прочетете по-долу, не става дума за валса „Дунавски вълни“ на сръбския композитор от румънски произход Йосиф Иванович или още по-малко за предшестващия го валс „На хубавия син Дунав“ от Йозеф Щраус – син. Става дума за нещо съвсем друго, прозаично, нещо от инфраструктурата на град Тополовград – улица „Дунав“, павирана, нагъната като „дунавски вълни“. В момента там се извършва текущ ремонт, преподреждат се паветата от паважната настилка на най-пропадналите места. Фирмата, която извършва ремонта, е хасковска, а намерените с голям труд майстори – павьори си извършват качествено, усърдно и отговорно работата. Там, където правят това, изглежда чудесно. Само че няма да реши проблема на тази улица, тъй като не от това имаше нужда тя, а от основен ремонт. Това, което се ремонтира в момента, и паважът в останалата ѝ част не е в цветущо състояние. Но парите, разпределени, повтарям разпределени и гласувани от мнозинството в ОбС – Тополовград – 40 000 лв. с ДДС, стигат само до там. Както се изрази един от живеещите на нея: „пари, хвърлени нахалост“.
Тази улица е още един пример за безсмисленото и на инат противоборство между опозицията на кмета на общината в ОбС и ръководената от него ОбА. Улицата се предлага за основен ремонт от края на предишния мандат и през целия текущ такъв от кмета при приемането на бюджета на общината. Това предложение винаги е отхвърляно от мнозинството съветници, предвождани от ГЕРБ и присъдружниците им в ОбС. Без обосновка, без аргументи, само да не е това, което се предлага от Администрацията /разбирай кмета/. А улицата е може би най-подходящата в Тополовград за основен ремонт по простата причина, че по нея е подменена изцяло канализационната мрежа. Средствата, необходими за това, са изчислени на 140 000 лв. с ДДС, но миналата година, преди да почнат да скачат цените на всичко.
Но, това е положението, провалянето на усилията за поне започване на процедурата по изграждане на ФВЦ в Тополовград от тази година не са единичен пример в работата на ОбС – Тополовград. Вече трети пореден мандат в местната власт в община Тополовград действията от този характер в противостоянието на инат мнозинство в ОбС – кмет на общината са по-скоро от епидемичен, а не с единичен характер. За сметка и в ущърб на тези, които са ги избрали – жителите на община Тополовград.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 23, 2022 08:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама