Продават евтин наркотик на децата ни, властта сега се сети

Ива Вангелова
От Ива Вангелова юли 29, 2022 13:43

Продават евтин наркотик на децата ни, властта сега се сети

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 29 юли - 4 август 2022 г., брой 28//1006, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Народното събрание чак днес въведе забрана за продажбата на райски газ. Това е било прието с единодушно решение. Забраната важи за лица под 18 години, дори и за онлайн продажбите. Забранява се също и неговата употреба в училища, около тях, детски площадки, градини и в закрити обществени места.

Райския газ ще може да се използва само за медицински цели.

От близо година насам лъскави флакони – пълнители, хвърлени по земята се търкалят навсякъде по улици, тротоари, паркове и дори в дворовете на училищата. Те са били пълни с диазотен оксид, по известен като „райски газ“.
Той се продава свободно в сайтове, социални мрежи, търговски обекти, дискотеки, лесно стига и до ученици, които свободно си го препродават помежду си, дори в училищата.
Цената е повече от достъпна – около 1 – 2 лв. за пълнител. Самият газ често се изкарва от пълнителите със специална машинка, която също се продава свободно и наподобява пластмасова помпа.
Машинката е предназначена за пълнене на балони, но тийнейджърите сменят предназначението й, като просто смучат газа направо от накрайника и само секунди по-късно изпадат в светкавична еуфория.
По своята същност райският газ има медицинско предназначение, използва се при анестезии и не е включен в забранителния списък.
С това до момента оправдават ненамесата си отговорните институции.

Какво се случва при вдишване на райски газ?
При вдишване райският газ действа като упойващо вещество и се използва като заместител на наркотично вещество, което застрашава живота и здравето на „напушените“, обясняват специалисти.
Вдишването на голямо количество диазотен оксид може да доведе до понижаване на кръвното налягане, припадък или дори сърдечен удар. Получава се световъртеж, гадене, повръщане и омайване, изтръпване на цялото тяло и нереална представа за заобикалящия ги свят.
Т.нар. райски газ влияе на централната нервна система и мозъка. Той създава нереална представа за действителността, а след неговата употреба са налице рискове дори за изпълнение на рутинни ежедневни действия – ходене, пресичане на улици, изкачване на стълби. Освен това хората, които са го употребили, са опасни не само за себе си, но и за околните – те халюцинират, изпаднат в психоза, дори са склонни към самоубийство.
Особено при децата райският газ влияе върху имунната система и може да доведе до остър недостиг на кислород към органите, като краят може да бъде фатален.

Какво предприе омбудсманът Диана Ковачева?

В началото на седмицата този сериозен проблем намери своето институционално изражение в лицето на обмудсмана Диана Ковачева, която внесе в парламента законодателна промяна срещу продажбата и употребата на райски газ от деца. Тя излезе с изявление, в което призова “да се приемат спешни мерки срещу масовото разпространение на райски газ.
Сезирала е министъра на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова, като настоява да бъдат взети бързи и адекватни мерки срещу все по-устойчивата мода, особено сред тийнейджърите, да „дишат“ балони с райски газ. Настоява да се предприемат мерки и от председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание – доц. Антон Тонев, и председателя на Комисията за защита на потребителите – Иван Френкев.

Проф. Ковачева се обръща и към Комисия защита на потребителите /КЗП/, която да осъществи административен контрол върху целия вътрешен пазар за стопиране разпространението и продажбата сред децата на опасната стока.
В хода на проверката Диана Ковачева подчертава, че е потърсила водещи лекари педиатри, които са изразили мнение за опасността при вдишването на диазотен оксид. Тя допълва, че употребата на райски газ води до пристрастяване и отваря вратите за още по-тежки наркотици.

Омбудсманът препоръчва законодателни промени, ограничаващи разпространението и продажбата на райски газ; разгръщането на широка информационна кампания, в която да се включат образователни институции, родителски и пациентски организации, медии и лекари, които да информират обществото за опасностите от употребата на диазотен оксид.

Причината за сигнала на госпожа Ковачева е множество подадени жалби от родители и граждански организации, в които сигнализират за масовото разпространение и употреба от непълнолетни лица. „Родителите настояват да се предприемат интегрирани действия и адекватни мерки, като посочват, че само техните родителски насоки и разговори не са достатъчни, а трябва много сериозно внимание на държавно ниво на този опасен за децата проблем“, допълва омбудсманът.

Корнелия Нинова нареди да започнат масирани и денонощни проверки

Веднага след изявлението на обмудсмана, ресорният министър нареди да се вземат спешни действия. „Децата са изправени пред огромна опасност. Разпространението и използването на райски газ взема застрашителни размери“, това каза министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и обяви, че започват масирани проверки за продажбата на веществото.
„Трябва да се вземат решителни и бързи мерки, това не може да остане така. Имаме два проблема – чиновническо безхаберие, а другият е липса на закон, който да урежда този въпрос”, подчерта Нинова.

Във връзка с това министърът е наредил няколко мерки. „Комисията за защита на потребителите започва масирани и денонощни проверки по заведения, дискотеки, барове и в социалните мрежи на онлайн продажба на това вещество”, обясни тя.
На местата, където бъде установена продажба, ще се издава акт за временна забрана за продажба. Който не спазва тази мярка, го грози глоба от 25 000 лв.
Нинова се обърна и с апел към родителите да наблюдават децата си, да сигнализират денонощно в КЗП. Като обеща, че от Комисията ще реагират и спешно ще се отзовават на места, където е установена продажба.
По-късно през деня стана ясно, че омбудсманът Диана Ковачева е внесла в Народното събрание промяна в Закона за закрила на детето, с която предлага да се забрани предлагането, продажбата, включително онлайн, и употребата на т. нар. райски газ от деца.

Какво се случва на местно ниво?

По време на сесията на ОбС–Харманли на 27 юли /сряда/ бе внесена декларация, относно проблема с райския газ, неговата употреба и легално разпространение сред деца. Това бе направено от Диляна Комитова, председател на групата съветници на Коалиция „БСП за България“.
В нея тя призовава за приемане на спешни мерки по проблема от всички отговорни институции. Пълното съдържание на декларацията може да прочетете най-отдолу.

Как процедират в други градове?

В Златоград още през 2018 г. граждани, полиция, здравни специалисти и общински съветници се обединиха срещу разпространението на балоните с упойващо вещество. На дискусията в сградата на общината те обсъдиха и сигналите за продажбата на упойващи медикаменти /диазепам и ксанакс/ сред учащите.
Поводът бе скандал с продажбата им на събор в Неделино. Там те са засекли следите на пла-сьора, който се оказал млад златоградчанин, живеещ в София. По случая бе образувана проверка.
Освен тази дискусия, по инициатива на местния парламент се проведоха кампании във всички общини в Смолянска област за спиране на плъзналата мода сред децата.

Легална ли е продажбата му по другите държави?

Проф. Ковачева посочва още, че вече има редица държави, които са отчели рисковете при употребата на райския газ и са предприели действия, които ограничават продажбата му.
Тя дава и конкретни примери – в Ирландия продажбата на райски газ на лица под 18 години е криминализирана, а датското правителство още през 2020 г. след редица обезпокоителни инциденти приема пакет от мерки за ограничаване на продажбата на диазотен оксид на непълнолетни.

Д Е К Л А Р А Ц И Я

ОТ ГРУПАТА СЪВЕТНИЦИ НА КОАЛИЦИЯ „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ В ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ХАРМАНЛИ

Уважаема госпожо КМЕТ КИРКОВА, уважаеми г-н председател на ОбС ХАРМАНЛИ, дами и господа общински съветници,
Ние, общинските съветници от Коалиция „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ в Общински съвет – Харманли, изразяваме своето безпокойство от явление, което се наблюдава на територията на град Харманли, а именно: ужасяващата мода на дрогиране с райски газ!
Тя е превзела младежките общности в дискотеките и клубовете у нас. Изумителното е, че капсулите с райският газ се продават легално, достъпни са, струват около 1 лв. Масово се твърди, че е безопасно, но вече има стотици
случаи на пострадали деца след употребата му.
Райският газ не е в списъка на психотропните вещества.
Основната опасност е, че той създава нереална представа за действителността. Хората под въздействие на райски газ може да са доста опасни за себе си и за околните.
Не на последно място – мит е, че райският газ не води до пристрастяване.
Истината е, че той води за жажда за още и още от „рая“, уврежда тялото и най-вече отваря широко вратите към още по-тежките наркотици.
На сесията на ОбС – Харманли, провела се през месец юни 2022 г., бе приет с пълно единодушие от съветниците Годишен план за изпълнение на дейностите за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в община Харманли.
В този документ проблеми за решаване от това естество няма!!!
Изразяваме своето безпокойство от обезпокоителната тенденция и се на-дяваме ръководствата на следните институции: Община Харманли, РПУ Харманли, училищните настоятелства, съвместно с ръководствата на училищата на територията на община Харманли, Център за обществена подкрепа (ЦОП), Отдел за закрила на детето (ОДЗ) и МКБППМН да бъдат преди, а не след проблема!
Предвид горе казаното, очакваме Община Харманли съвместно с отговорни институции да предприемат навремени мерки с цел ликвидиране на проблема на територията на общината!

От името на групата общински съветници на Коалиция “БСП за България”:
Диляна Комитова
27 юли 2022 г. /председател на групата/
гр. Харманли

Ива Вангелова
От Ива Вангелова юли 29, 2022 13:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама