Премахнаха предизборните плакати само на регламентираните места

Сакар нюз
От Сакар нюз април 26, 2021 10:45

Премахнаха предизборните плакати само на регламентираните места

Акценти

  • Регионален вестник, # 16/948 година XVIII, 23 - 29 април 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Повече от три седмици агитационните материали на политическите формации, участвали в изборите на 4 април, могат да се видят разлепени на различни места.
Една и съща картина се наблюдава в Харманли, Симеоновград, Свиленград, Тополовград, Ивайловград и най-много по селата.
На определените от кметовете за това места работници от „Чистотата“ вече ги почистиха, но на нерегламентираните си стоят.
В много общини са възприели практиката, преди началото на предизборната кампания да взимат депозит от политическите формации, за да си гарантират, че няма да вършат работата им по почистването на плакатите след изборите. Това не е задължително, но е прагматично, защото няма да отклоняват хора за тази дейност.
В община Хасково има 6 партии, които са внесли безлихвен депозит от 1000 лева. При проверка от общинското звено „Контрол на обществения ред и законност“ са установили, че пет от тях не са изпълнили задълженията си, да премахнат плакатите, а депозит ще бъде възстановен само на „Републиканци за България“, които единствени са отстранили агитационните си материали.
От ОбА-Хасково ще изпратят до председателите на „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ покани за съставяне на акт за установяване на административни нарушения. Тези формации не са внесли депозит в община Хасково и не са отстранили агитационните си материали, поясниха от там.
От Общинска администрация – Любимец съобщиха, че само ГЕРБ – СДС са депозирали 1000 лв. за залепяне на агитационни материали. Два дни след изборите плакатите са разлепени от регламентираните места и тази сума е върната обратно на партията.
В Свиленград пари са депозирали ГЕРБ – СДС, БСП, ВМРО, „Републиканци за България“. В момента служители на Общината правят проверки дали плакатите са изчистени и след техните констатации ще предприемат съответните мерки.
В Харманли нито една партия не е внесла депозит от 1000 лева, гарантиращ почистване на агитационните материали след изборите.
В Тополовград също няма внесен депозит от политическите формации. След изборите от ОбА им изпратиха писма, с които ги приканват да си изчистят агитационните материали. Някои вече са го направили.
В Симеоновград също не са внесли депозит, но след изборите са си изчистили плакатите, увериха от Общината.

В Избирателния кодекс в чл. 183. е регламентиран начинът, редът и мястото, където политическите субекти могат да поставят агитационните материали и това е определено със заповед на кмета на съответната община. Там е записано също така, че 7 дни след изборния ден (в случая 11 април 2021 г.), те трябва да бъдат премахнати.
Ако са на обществено място, от Общината могат да предприемат санкции, ако не са премахнати, но ако са на частен имот не може да бъде принуден собственикът да махне плакатите.

Сакар нюз
От Сакар нюз април 26, 2021 10:45
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Ангелчо април 26, 23:07

    Най-много са плакатите на ВМРО-МВРО! Наглост голяма…

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 508 383 преглеждания