През почивните дни: По-малко направени тестове, по-малко заразени

Милена Митева
От Милена Митева януари 31, 2021 12:28

През почивните дни: По-малко направени тестове, по-малко заразени

Акценти

  • Регионален вестник, #4/936 година XVIII, 29 януари - 4 февруари 2021 г.Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово Регионален вестник, # 4/936 година XVIII, 29 януари - 4 февруари 2021 г.Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Разпространението на коронавируса през неделя и понеделник намалява, ако се съди по официалната информация, идваща от Областния оперативен щаб (ООЩ). Докато в делничните дни заразените са двуцифрени числа, то в събота и неделя те са много по скромни. Например в събота, 23 януари, за цялата област те са 18, а в неделя и понеделник – едва 5. От вторник до петък броят им не надвишава 35 за 24 часа.
От справката на (ООЩ) става ясно, че заразените с коронавирус намаляват заедно с направените тестове. По-долу са данните за различните дни.
В четвъртък, 28 януари, положителните проби за коронавирусна инфекция са 24 нови, 4 починали и 19 излекувани. Разпределението по общини на лицата е: Хасково – 16, Димитровград – 1, Свиленград – 3, Тополовград – 1, Любимец – 1, Минерални бани – 1, Стамболово – 2. Починали са мъж и жена от Харманли на 61 и 71 г., и двама мъже на 65 и 70 г. от община Хасково.
На 27 януари, сряда, положителните случаи на коронавирусна инфекция са 61, трима са починали и 22 са излекувани. Разпределението по общини на лицата е: Хасково – 35, Димитровград – 10, Свиленград – 3, Тополовград – 6, Любимец – 2, Симеоновград – 2, Минерални бани – 2, Ивайловград – 1. Починали са: мъж на 70 години от община Хасково, жена на 61 години от община Хасково, жена на 65 години от община Маджарово.
На 26 януари, вторник, от Областен оперативен щаб публикуват информация за 23 нови положителни случая Отчетен е 1 починал и 119 са излекувани. Разпределението по общини на лицата е: Хасково – 13, Димитровград – 4, Свиленград – 2, Тополовград – 1, Минерални бани – 2, Стамболово – 1. Починал е мъж на 46 години от община Хасково, диагностициран на 20 януари.
На 25 януари, понеделник, положителните проби са само 2. Разпределението по общини на лицата е: Свиленград – 1, Симеоновград – 1.
Починала е една жена на 70 години от община Хасково.
На 24 януари, неделя, 3 души са с коронавирусна инфекция, 3 са починали и 1 е излекуван. Разпределението по общини на лицата е: Харманли – 1, Тополовград – 1, Свиленград – 1. Починали са: мъж на 71 години от община Харманли, мъж на 69 години от община Димитровград, жена на 83 години от община Димитровград.
На 23 януари, събота, 18 са положителни случаи на коронавирусна инфекция, а 23 излекуваните. Разпределението по общини на лицата е: Хасково – 11, Димитровград – 3, Харманли – 1, Тополовград – 1. Любимец – 1, Стамболово – 1.
На 22 януари, петък, положителни случаи на коронавирусна инфекция са 10, а 1 е починал. В Хасково лицата са 9, а Харманли – 1. Починал е мъж на 66 години от община Хасково.

 

Цветомир Томов: „Вирусът не почива събота и неделя, само нашите власти“

„В България се правят най-малко тестове и това дава възможност за самохвалство на правителството, защото така се регистрират по-малко заразени”, сподели социологът Цветозар Томов в предаването на Дарик радио „Кой говори“.
Пред водещата Пролет Велкова и слушателите той обясни, че страната е на 8-о място по смъртност.
„Ние сме от страните, които понесохме най-много тежки последици от епидемията. Това контрастира на начина, по който правителството хвали собствената си дейност“, допълни ученият.
Според Томов голямата вълна ще е през февруари и ще даде много силно отражение върху изборния процес.
„Абсурдно е да си мислим, че ще се предпазим от новите щамове на вируса.
Трябва да изтърпим още поне месец-два една ситуация, в която се съобразяваме с противоепидемичните мерки с необходимата сериозност. Другото тревожно обстоятелство, което е още на хоризонта, защото няма непосредствен ефект, е темпото на ваксиниране. То е удивително ниско в България и най-ниско в Европа без ясни признаци, че страната ще може поне от-части да се справи с това, което беше рекламирано във ваксинационния план“, допълни в изказването си Томов.
„Вирусът обаче нещо не почива събота и неделя, само нашите власти, и това е меко казано недобре. Ние се проваляме с ваксинацията. Има 4600 двойно ваксинирани, при положение че има страни като Израел, които ваксинираха над 3 млн. души.
Очевидно нещата са свързани с нашите власти, които са договаряли ваксината. Защото и количествата, пристигащи в България, зависят от тези договорености и се правят директно с фармацевтичните фирми. Те са много по-ниски, отколкото в страни със сходно население в Европа, които са били в същите първоначални условия за влизане в договорни отношения.“

Милена Митева
От Милена Митева януари 31, 2021 12:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама