Представиха „Различният. Книга за Стойчо Мазгалов“

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова май 28, 2021 10:19

Представиха „Различният. Книга за Стойчо Мазгалов“

Акценти

  • Регионален вестник, # 20/952 година XVIII, 28 май – 3 юни 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Книга, посветена на Почетният гражданин на Любимец Стойчо Мазгалов, бе представена пред близо 100 почитатели на родения тук актьор. Част от авторския й колектив – Владимир Игнатов, Нарцис Златанов и Ивайла Златанова, се срещнаха със съгражданите на Стойчо, и разказаха за новия авторски труд, посветен на 90-годишнината от рождението на незабравимия артист.
Срещата се проведе в зала „Любимец“, където присъстващите имаха възможност и да разгледат изложба от семейния архив на семейство Мазгалови.
По време на представянето авторите разказаха интересни и малко познати неща от живота и делото на Стойчо, както и за ентусиазма на всички съставители, да се включат в инициативата с единственото желание той да не бъде забравен.
Книгата „Различният. Книга за Стойчо Мазгалов“ е разделена на четири части, а последната предлага „Думи на Стойчо Мазгалов“ – есета, спомени и пиеси, които са още едно свидетелство за многопластовия творчески талант на актьора.
Организаторите направиха и виртуална връзка с Ники Шуманова и Мария Ванкова, чийто живот в определен момент се е преплел с актьора. Чрез мултимедия те споделиха за емоцията и преживяванията от срещите си с него.
След приключването на разговора авторите подариха на читалището реплика на портрет на актьора. Оригиналът е нарисуван от Николай Янакиев и е дарен на драматичен театър „Сълза и смях“. През 1966 г. Стойчо Мазгалов става съосновател на театъра, където по-късно работи и като директор, и главен художествен ръководител (1969-1983).
Авторският труд „Различният. Книга за Стойчо Мазгалов“ излезе на бял свят с финансовата подкрепа на Община Любимец.

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова май 28, 2021 10:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 867 007 преглеждания