Представена бе книгата „Вино за причастие“ на Петко Илиев

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 1, 2022 22:00

Представена бе книгата „Вино за причастие“ на Петко Илиев

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 29 април – 5 май 2022 г., брой 16/994, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Година след преждевременната кончина на един от великолепните тополовградски поети – Петко Илиев, бе представена първата негова книга „Вино за причастие“. Инициатори за издаването и са Литературен клуб „Илко Карайчев“, читалището, близките на Петко, негови приятели и колеги.
Събитието се проведе в Малкия салон, където се получи една вълнуваща и затрогваща поетична вечер със стиховете на поета, известен с творческия си псевдоним Дивак.
Стиховете му бяха изпълнени от самодейците Любов Узунова, Николай Дялков, Васил Белев, Тодор Николов, Динко Бешков и Росен Пурлантов.
Спомени за него разказа колегата му Николай Дялков.
Емоционално за стореното при издаването на книгата и нейното представяне благодари племенницата на поета – Диляна Стоянова.
Петко Илиев е роден през 1965 г., а стихове започва да пише чак през 2009 г. Автор е и на няколко пиеси: „Историята на Мария“, „Писмо да отвъдното“, „Не е вярно“ и „Нали ви казах“.
Макар и не голямо като количество, творчеството му е голямо като качество, като емоция, като дух, съпричастност и родова памет.
Негови стихове са включени в няколко издания на Алманах „Тракийска лира“, в „Антология на автори от Тополовград“, в списание „Море“ – Бургас, в други сборници и местните вестници „Сакар“ и „Сакарнюз“.
Носител е на няколко награди от национални и международни поетични конкурси. Негови стихове са преведени на руски и украински език. Заедно с Николай Дялков и Илко Карайчев“ /също покойник/ са съавтори за учредяването на Литературен клуб към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1894“ – Тополовград.
„Вино за причастие“ е първата му издадена посмъртно самостоятелна поетична книга.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 1, 2022 22:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама