Празник на Тодоровден в Тополовград тази година няма да има

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 19, 2021 12:45

Празник на Тодоровден в Тополовград тази година няма да има

Акценти

  • Регионален вестник, # 11/949 година XVIII, 19 - 25 март 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Очаквания с голяма надежда за провеждане на празника Тодоровден в Тополовград няма да се сбъднат.
Причина за това е писмо на зам.-областния управител на област Хасково Митко Петров до Община Тополовград за това, че Областният кризисен щаб не дава разрешение за провеждане на празника заради изостряне на епидемичната обстановка и риска за разширяване на заразата със събирането на много хора на едно място. Тодоровден бе последният голям и масов празник в община Тополовград, който се проведе през миналата година – на 7 март.
Началото на организираното честване и провеждане на празника на Тодоровден в Тополовград бе поставено през 1985 г. Тогава всичко се свеждаше до надпреварване с коне от местността Двата моста, до кръстовището за връх Вишеград и новия път за Харманли.
От 1992 г. продължение на 7 години кушията и игрите се провеждаха в местността Орехите, след началото на стария път за с. Хлябово.
Три години след това празникът бе вече в местността Корията.
Следващото му преместване, което бе за седем години, бе на Градския стадион в Тополовград, до неговото основно ремонтиране. От тогава вече 6 години той най-после намери постоянното си място – местността Света Петка, хълм на който има и православен храм, на изток от Тополовград.
Това тази година според Ангел Крумов, един от основателите на празника, е първото прекъсване на неговото провеждане. От ИК “Тодоровци – Тодор Узунов“ се надяват то да е и последното и създадената традиция да не се нарушава повече.
От месец март 2020-а, в рамките на една година последователно, бяха отложени и непроведени Театралният фестивал „Велко Кънев“, съборът край манастира „Света Троица“, съборите по селата и всички празници, които се честваха организирано и масово в общината.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 19, 2021 12:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 645 495 преглеждания