Правителството oтваря местата, където „хората могат да намерят отдушник от мерките“

Милена Митева
От Милена Митева март 30, 2021 11:22

Правителството oтваря местата, където „хората могат да намерят отдушник от мерките“

Няколко дни преди изборите правителството реши да отвори за посещения места, където хората можели да намерят отдушник от строгите ограничения досега.

Учениците ще се върнат в училище, но по график, който ще бъде изработен съвместно с министъра на образованието Красимир Вълчев.

На брифинг днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи, че яслите и детските градини ще отворят врати на 5 април.

„Вчера с много експерти коментирахме какво трябва да се случи занапред. Най-много от тях са на мнение, че учениците трябва да се върнат в класните стаи от 12 април”, допълни в изказването си.

Министърът обясни, че има предложение от 1 април фитнесите да работят с 30% от капацитета си и театрите също да отворят.

„Най-вероятно това ще стане факт със заповед, която ще издам. Засега не предвиждаме мероприятия на закрито да се провеждат до края на април”, посочи Ангелов.

„Моловете и големите магазини няма да бъдат отворени от 1 април. Обмисля се отваряне на ресторантите само с открити градини. Нощните заведения остават затворени”, заяви още здравният министър.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че се отваря това, което не крие риск.

„В заведенията – само откритите пространства, фитнесите, спортните и танцовите зали, там, където хората могат да намерят отдушник от мерките”, каза още той.

Кунчев беше категоричен, че ново затягане на мерките ще има, ако заболеваемостта продължи да расте рязко. По думите му в момента това е преодоляно и се върви към плато.

Той разясни, че в края на април ще има свободен избор на ваксини. „По-скоро трябва да работим върху мотивацията на гражданите, за да достигнем тези 70%, които ще ни осигурят спокойствие като общество”, добави главният държавен здравен инспектор.

Снимка: https://www.bloombergtv.bg/

Милена Митева
От Милена Митева март 30, 2021 11:22
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Йордан март 30, 19:52

    Мама ви деа

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.