Показаха „Славейковия превод“ на библията в Тополовград

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 9, 2021 11:21

Показаха „Славейковия превод“ на библията в Тополовград

Акценти

  • Регионален вестник, # 36/968 година XVIII, 8 - 14 октомври 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

Оригинален екземпляр от първото отпечатване на превода на Библията през 1871 г. бе представен на изложба в Тополовград. Тя бе на 1 и 2 октомври на централния градски площад „Освобождение“ в Тополовград и бе под надслов: „150 години Славейков превод на библията“. На експозицията, която бе в палатка, бяха изложени оригинален екземпляр от първото отпечатване на превода на Библията през 1871 г. и много фотоси, документи и исторически документи свързана със цялостната работа по създаването на първият превод на Библията на български език. На посетителите уредниците и разказваха историята на създаването на превода и подаряваха на тези, които пожелаеха екземпляр от съвременното ѝ издание. Освен това бе раздаван и сборник със студии и материали, посветени на това бележито събитие в българската духовна история и неговото значение. Авторите на материалите в този сборник са изтъкнати изследователи и специалисти в тази област: Валери Стефанов, Николай Чернокожев, Митко Димитров и Вася Велинова.
Ръководител на проекта и организатор на изложбата е Трифон Трифонов, чиято майка е от тополовградското село Орешник /разговор с него може да видите на 7 страница във вестника/.
Цялото събитие е организирано от НПО „Извор на бъдеще“ с помощта на Националния литературен музей и Центъра за византийски проучвания от София.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 9, 2021 11:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама