Планинари с още четири върха към колекцията си от покорени

Милена Митева
От Милена Митева юли 23, 2021 12:02

Планинари с още четири върха към колекцията си от покорени

Акценти

  • Регионален вестник, # 28/960 година XVIII, 23 - 29 юли 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

За един уикенд четири планински върха бяха покорени от любители на планината.
Най-високият на Витоша – Черни връх – 2290 м, бе първи от тях. Групата от харманлци, симеоновградчани и хасковлии потегли към най-високата точка на тази планина в събота, 17 юли.
Успешното достигане на крайната цел подейства като загрявка за по-екстремния маршрут на следващия ден.
Върховете Мусала – скалния траверс Трионите – връх Малка Мусала и връх Иричек бе предизвикателството за неделния ден.
Групата стартира прехода с изкачване с лифта от Боровец до хижа Ястребец.Пътуването продължи около 30 минути. По този начин се спести около три часа и половина труден преход. От там се разкри красива панорама към високите върхове на Рила планина. На юг можеха да се видят върховете Дено, Иречек, Малка Мусала, Мусала и Алеко.
Преходът продължи от хижа “Ястреб” към хижа “Мусала”. По този маршрут групата видя доста красота от типичния рилски пейзаж.
На хижа “Мусала” направиха почивка край Долното мусаленско езеро от групата на Мусаленските езера. Подкрепиха се със сандвичи и продължиха нагоре към заслона.
До там групата бе заобиколена от рилската красота. Пътеката минава покрай няколко езера, на доста места се върви по камъните, има и стръмни участъци. При Леденото езеро събраха сили с кратка почивка и се устремиха нагоре към върха.
Този последен етап, макар и най-кратък като разстояние, е най-труден и изморителен, тъй като пътеката е с голяма денивелация.
Така целият преход от станцията на лифта при Ястребец до най-високия връх на Балканите ни отне общо три часа.
Още една изпълнена цел – Покрива на балканите – връх Мусала – 2925,4 м бе достигнат.
Там имаше стотици хора, тръгнали със същата цел. Щастливи и доволни гледаха панорамата. Имаше моменти, в които по околните върхове бързо преминаваха къде по-малки, къде по-големи облаци. На места падаше мъгла, на други се вдигаше. Из-ползваха всяка възможност когато и където мъглата се вдигаше да се наслаждават на близките върхове, гънките на планината, камъните и езерата.
Планинското приключение на групата продължи по Мусаленския дял на Източна Рила. Целта бе връх Малка Мусала – 2902 м, който е втори в Рила, четвърти в България след Мусала, Вихрен и Кутело в Пирин и седми на Балканския полуостров.
Върхът има купенообразна форма. Разположен е североизточно от връх Мусала, с който го свързва скален гребен, наричан Трионите. Те се оказаха най-голямото предизвикателство за преминаващите по тях и вдигнаха нивото на адреналина.
Купести области и мъгла дадоха знак, че времето започва да се разваля. Не след дълго заваля и дъжд, който ускори темпото за достигане до третия по височина връх и трети изкачен за деня – Иречек – 2852 м. От там, когато облаците решиха да позволят, се виждаха Мусаленските езера.
Гъста мъгла заблуди планинарите по немаркирания участък по пътя към хижа “Мусала”. Минути след като откриха правилната пътека, слънцето ги поздрави за кратко, после времето пак се развали и дъждът продължи. Час преди да се качат на лифта няколко пъти градушка напомни на планинарите, че са в Рила.
Тридесетте участници на възраст от 12 до 60 години показаха висока физическа издръжливост. Никои от тях за първи път се включиха в подобно екстремно преживяване, борейки се със страха си от високо.
На финала всички се поздравиха за успешния уикенд, по време на който четирите върха бяха добавени в колекция – покорени.

Следващото планинско събитие ще бъде на 31 юли – 1 август по еко пътека „Властелинът на планината“ с посещение на парка за танцуващи мечки край Белица.

Повече подробности в Планинари Харманли

Милена Митева
От Милена Митева юли 23, 2021 12:02
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Boyki юли 23, 21:49

    За норматив

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 867 080 преглеждания