Планинари се влюбиха в шедьоври на Родопите

Милена Митева
От Милена Митева юни 25, 2021 10:21

Планинари се влюбиха в шедьоври на Родопите

Акценти

  • Регионален вестник, # 24/956 година XVIII, 25 юни - 1 юли 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Планинари от няколко града се влюбиха в шедьоврите на Родопите. Това стана след като в една група се обединиха любители на природата от Харманли, Любимец, Свиленград, Димитровград, Хасково и Симеоновград, за да достигнат до втория по височина връх в Родопите – Орфей.
В събота, 19 юни, към предизвикателство, започнало от село Гела за върха, известен още като Широколъшки снежник и Карлъка, се включиха над 40 човека. Целта им бе да покорят най-високата му част, която е на 2188 метра.
Той е изграден от вулканични скали, склоновете му са покрити с иглолистни гори, а билото му е голо. На самия връх има мраморна плоча, върху която е изписано „връх Орфей – 2188 метра, но е факт, че от 29 юни 1942 г. официалното картографско име на върха е Широколъшки снежник.
Той е един от най-красивите родопски върхове. Поради заострените му очертания месното население го е нарекло Шилестата чука и е привлекателен обект за туристите.
От връх Орфей се вижда голяма част от Родопите: Чернатица, Баташки снежник, Пампорово, връх Снежанка, Мурсалица, Триградско плато, планините – Рила, Пирин, Стара планина и др.
А всичко това бе наградата за достигналите тази точка. Няколко капчици дъжд разхладиха планинарите преди последните им стъпки към върха, за да ги огрее слънце, докосвайки се до знамето.
Екопътека „Трите смолянски езера“ – един от шедьоврите на Община Смолян, намиращи се на юг от връх Снежанка до течението на Черна река, също бе премината от ценителите на природата през втория ден от посещението им.
Групата направи приятна разходката на екопътеката в пресечен терен с иглолиста гора, където кръгов маршрут свързва три от смолянските езера – Бистро, Мътно и Тревистото, които са обра- зувани от свлачищен процес. Между растителността и водната леща в езерата расте блатен плаун, който е ендимит за Родопите и е в Червената книга на България.
Преходът продължи до близката екопътека „Невястата“, където се откри панорама за ценители. Там горски тролей и скално катерене изправиха пред нови предизвикателства ентусиастите.

Следващото предизвикателство на „Планинари – Харманли“ ще бъде на 3-4 юли в Стара планина. През първия ден ще бъде премината екопътека „Етър – Соколски манастир“. Маршрутът е лек и приятен, което го прави подходящ и за деца, и за хора със слаба физическа активност. По пътеката са изградени специални кътове за отдих и почивка. Ще бъде разгледан Соколският манастир „Успение Богородично“, наричан още Габровско – Соколски или Габровски манастир, който е действащ девически манастир. През ден втори е предвиден преход по екопътека Трявна – Боженци. Достигайки до това село със 600-годишна история, посетителите ще видят един от най-ценните в България архитектурно-исторически резервати, ще се насладят на уникалните къщи на средна възраст от около 200 години. Подробности – във Фейсбук страницата – “Планинари – Харманли”.

Милена Митева
От Милена Митева юни 25, 2021 10:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 867 026 преглеждания