Планинари приключиха месец януари с поход от Мезек до Шейновец

Милена Митева
От Милена Митева февруари 9, 2021 09:30

Планинари приключиха месец януари с поход от Мезек до Шейновец

Акценти

  • Регионален вестник, # 5/937 година XVIII, 5 - 11 февруари 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Планинските преходи на планинари от Харманли и Свиленград за януари приключиха със зимно къпане във водоем в близост до еко пътека Мезек – Шейновец.
Последният им поход за студения месец бе по този маршрут. Разстоянието, което трябваше да преодолеят любителите на природата, бе 20 км. Студеното време и силният вятър създадоха ледено предизвикателство за ентусиастите с гореща кръв.
И на този преход няколко от участниците решиха да си спретнат предизвикателство, като се изкъпаха ледените води на местен водоем.
Връх Шейновец се намира в източния дял на Родопите. Височината му е 703,6 метра. Върхът е известен сред местното население още и с турското име Курт кале – в превод „Вълчата крепост“.
На него на 5 октомври 1912 г. става първото сражение в Балканската война. В него загиват 14 от охраняващите котата войници от 30-и Шейновски полк, дал името на върха. На него има издигнат паметник на загиналите. Издига се и телевизионна кула с височина над 100 метра, която се забелязва отдалече. При хубаво и ясно време от върха се вижда Бяло море в Гърция, както и част от ръкава на ивайловградския язовир.

В края на месец април планинари от Харманли и Свиленград ще организират планински преход със състезателен характер от 28 км по билото на източните Родопи. Той ще започне от района на Върбово, община Харманли, до връх Шейновец, община Любимец. Записването ще започне през месец март, а желаещите да се включат могат да започнат своята подготовка. До тогава ще бъдат организирани още планински преходи.

Милена Митева
От Милена Митева февруари 9, 2021 09:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама