Пламена Матеева: Всяко изкуство дава различна “храна” на тялото и духа

Милена Митева
От Милена Митева юли 26, 2021 10:50

Пламена Матеева: Всяко изкуство дава различна “храна” на тялото и духа

Представи се на читателите ни?
Здравейте! Казвам се Пламена Матеева, на 35 години, дипломиран филолог (Новогръцка филология). Хобитата ми са разнообразни – чужди езици (говоря английски, немски, гръцки и италиански), танци, предимно, но не само, латино и хип хоп, спорт – всякакъв, но малко хора знаят, че всичко започна от любовта ми към баскетбола. Обичам семейството си, а думата „мразя“ не съществува в речника ми.
Най-голямата ми сбъдната мечта са двете ми деца. Като цяло обичам да си поставям цели, а не само да мечтая за тях, та целта, която ми е на дневен ред – да се развивам в областите, които са ми интересни и да съумявам по достъпен и притегателен начин да предавам нататък. Все си мисля, че съм позитивен и слънчев човек, но то май всеки иска да се представи в светлата си страна, та аз понякога съм и доста твърдоглава.

От къде си и с какво се занимаваш?
Родом съм от град Ямбол, но понастоящем живея в Свиленград. Тренировките, които в момента водя, са:
• Високо интензивни и кондиционни интервални тренировки – посредством разнообразни интервали редуваме кардио и силово натоварване за различните мускулни групи, с помощта на свободни тежести.
• ANIMAL FLOW® – тренировка, която чрез локомоция, тренира всяко едно мускулче в тялото. Всяко едно движение има съответствие в животинския свят, а свързани помежду си образуват така наречения „флоу“ или „поток“. Тренировката цели, както подобряването на мобилността, така и кондицията и мускулния тонус.
• STRONG Nation™ – Високо интензивна тренировка, базирана на бойните изкуства, със собствено тегло, в която всяко движение е синхронизирано с музиката. Но не мислете, че става дума за танци! Използват се всички движения от функционалните тренировки, които са комбинирани с карате или капоейра например;
• Zumba Fitness® и Zumba Kids & Kids Jr. – иначе казано, това са танци а големи и за малки, които са една перфектна кардио тренировка, която натоварва физически и разтоварва психически. Музиката започва и ти освен да се усмихваш и да танцуваш, друго не можеш.

Кога и как започна всичко?
Всичко със сертифицирането по различните програми започна на шега и мотивацията за него беше раждането на първото ми дете. Един ден просто си стоях и разглеждах сайта на Зумба и тогава си помислих: “Защо пък не?!“ и чисто импулсивно се записах на първия си курс.

Как се развива в момента дейността ти?
Най-важното, което мога да кажа за развитието на дейността ми, е, че ме прави щастлива. Защото за мен тя се измерва в усмивките, удовлетворението и напредъка на всеки един човек в залата.

Към коя от тях има най-голям интерес?
Може би малко по-голям е интересът към силовите тренировки и тези развиващи мобилността, което ме радва, защото хората все повече осъзнават колко важна е тя за предотвратяване на травми и за наистина хармонични дух и тяло.

Какви хора посещават твоите часове и кои преобладават?
Всякакви, и във възрастов, и в полов диапазон. Преобладават жените, може би защото ние обичаме да сме в група и това ни мотивира още повече. Говоря в общия случай, винаги има изключения.

Ти си втората в страната със сертификат за инструктор по Animal Flow (свободно движение, подобно на животните) каква е причината според теб да сте само две жени в страната? И според теб ще се популяризира ли този спорт?
Каква е причината да сме само две в момента, не мога да ти отговоря. Зная, че много от колегите имат интерес към програмата и биха желали да се сертифицират, но тъй като това е свързано с пътуване и с оглед на ситуацията в момента е трудно. Сигурна съм, че в близката една година ANIMAL FLOW® ще стане много популярна и в България, тъй като тя е тотален хит в САЩ, Европа, Азия и Австралия в момента. Освен това, наблюдавам, че много от движенията вече се вкарват и в други тренировки и програми. Та, може би, е време и ние да си сверим малко часовниците в това отношение.

Забелязала ли си тенденция на приливи и отливи към някои от дейностите, които развиваш?
Приливите и отливите са свързани предимно със сезоните, а не с дейностите, поне при мен. Лятото традиционно е сезон за почивка, но дори и тогава си имаме регулярни тренировки.

Каква емоция изпитваш, влизайки в залата?
За мен залата е моят втори дом и хората в нея – моето спортно семейство. Каквото и да ми се е случило през деня, когато прекрача прага на залата и вдишам, моментално се усмихвам и ми става приятно, спокойно, уютно. Може би, звучи странно, но за мен е важно, че и околните споделят същото усещане.

Как я предаваш на останалите?
С все сърце – просто го влагам във всичко, което правя!

Кое от изкуствата е най-голямата ти слабост и защо?
Не мога да избера едно, защото всяко дава различна „храна“ на тялото и духа. За мен е важно, да има различни по вид тренировки, тъй като всяка надгражда и допълва останалите.

Защо би препоръчала на тези, които не са тренирали, да опитат?
Движете се, тялото ни е създадено за това, то си го иска и ви дава сигнали непрекъснато. Не е нужно да сте в зала или група, ако това ви притеснява, то си изберете вашия тип движение и го практикувайте. Един час, отделен само за вас в спорт, има невероятно благотворно влияние върху тялото, прочиства ума и повдига настроението.

Смяташ ли, че някое от децата ти е възможно да се запали по всички тези твои дейности и да продължи да ги развива?
Да, и двамата много обичат да идват с мен в залата и да тренират с нас.

Какво ще си пожелаеш?
Честно, пожелавам си само здраве за мен и всички около мен. Без него всичко друго губи смисъл.

А на почитателите ти?
(Смее се)… Нямам почитатели. Но на спортното ми семейство желая същото, каквото и за себе си – здраве!

Милена Митева
От Милена Митева юли 26, 2021 10:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама