Паметта на Дякона бе почетена в община Тополовград

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 25, 2022 10:33

Паметта на Дякона бе почетена в община Тополовград

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 25 февруари - 3 март 2022 г., брой 8/986 година
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

С поклонение и поднасяне на венци и цветя в община Тополовград бе почетена паметта на Васил Левски на 19 февруари по повод на 149-годишнината от неговата гибел. В общинския център поклонението започна с шествие от сградата на ОбА, което бе поведено от кмета Божин Божинов, председателя на ОбС Пламен Минчев, зам.-кмета Данчо Трифонов и други официални лица. То продължи до пространството пред паметника на падналите за свободата и независимостта на България на площад „Освобождение“ . Тържеството започна с изпълнението на стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“, изпълнено от самодееца Ангел Крумов, който го направи в присъствието на своя внук до себе си.
Слово за живота, пътя и борбата на Апостола на свободата произнесе секретарят на читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894“ Райна Зотова. Тя призова присъстващите с едноминутно мълчание да почетат паметта на Дякона.
Венци и цветя бяха поднесени от името на ОбС, ОбА, училища, читалища, РУ на МВР, обществени организации, политически партии и отделни граждани.

В с. Орлов дол се поклониха пред паметта на Левски

С поднасяне на венец и цветя в с. Орлов дол пред паметната плоча – барелеф на най-почитания и тачен национален герой Апостола на свободата, дякона Васил Левски, бе почетена 149-годишнината от неговото обесване. Паметният знак се намира на сградата на местното читалище, разположено на площада в центъра на Орлов дол. Групата от местни жители и гости начело с кмета на селото Виолета Георгиева поднесоха венец и цветя.
Ежегодна е традицията в това село, тъй като от историята му са известни факти за посещение на Васил Левски, и то на два пъти.
Историческите данни говорят , че там той е участвал в създаването на местния комитет, а заедно с това е пял и в местната църква.
Орлов дол /Минечево/ е дал свидни жертви в борбата за Освобождението на България.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 25, 2022 10:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.