Пазарът за недвижимите имоти в региона замръзна

Милена Митева
От Милена Митева февруари 22, 2021 09:12

Акценти

  • Регионален вестник, # 7/939 година XVIII, 19 - 25 февруари 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

„Предложенията на пазара за недвижими имоти е замръзнал. Тенденцията, която се наблюдава от септември в София, се пренесе и тук. Липсва предлагане на имоти.“ Това каза за „Сакарнюз“ Диляна Комитова, брокер на имоти.
Според нея пандемията също е повлияла, хората виждат в имотите си сигурни пари и се въздържат от продажби. Затова и пазарът на търсене и предлагане се разминава.
Специалистът обяснява, че недвижими имоти най-често се търсят за инвестиции от хора, които са работили зад граница.
„Много малко са хората, които живеят и работят в Харманли и имат възможност да изтеглят кредит.“, допълва изказването ѝ. Най-търсената зона е на главната улица – бул. „България“, бул. “Лозенград“ и ул. „Александър Стамболийски“. Кварталите „Дружба“, „Изгрев“ и „Тракия“ са предпочитани в краен случай.
Търсят се най-много еднофамилни къщи и двустайни апартаменти. По-големите жилища се закупуват от българи, с натрупани финансови възможности зад граница.
Госпожа Комитова обяснява, че към момента няма увеличение на цените на пазара за недвижими имоти. Брокерът обаче очаква новите оферти да бъдат с по-високи, което не означава, че засиления интерес е гаранция за продажба.
“За разлика от сегашното положение, изминалата година не беше лоша за този бранш “, казва Комитова. Тя подчерта, че банките дават кредити за жилища, но хората, които отговарят на изискванията им, са малко.
Пред медията ни Комитова коментира и защо пазарът на наемите в града не е разработен: „Причината са недобросъвестни наематели, които вземат имоти и ги оставят в много лошо състояние. За една малка общност, каквато е харманлийската, много бързо можеш да откажеш някой да си отдаде имота под наем на свободния пазар, освен ако не е препоръчан клиент.“

Над половината от новото жилищно строителство у нас през   2020 г. е било съсредоточено в София и Варна, сочат изчисления на база данните на Националния статистически институт (НСИ).
Общо в страната новозапочнатите жилища през 2020 г. са 20 735, като намаляват с 2187 спрямо година по-рано, а общата им площ достига малко над 2,5 млн. кв. м, като също се свива с 9,5% на годишна база.
Въпреки доминацията на София и Варна в новото жилищно строителство у нас през миналата година, то все пак е забавило леко темп и в двата града вероятно заради несигурността за икономиката и перспективите пред жилищния сектор, породени от пандемията.
Пловдив е единственият сред четирите най-големи града у нас, който регистрира ръст на издадените разрешения за строеж.

Източник: investor.bg

Снимка: cryptodnes.bg

Милена Митева
От Милена Митева февруари 22, 2021 09:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.