От Симеоновград до Токио – най-голямото спортно събитие в света

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 30, 2021 15:03

От Симеоновград до Токио – най-голямото спортно събитие в света

Акценти

  • Регионален вестник, # 29/961 година XVIII, 30 юли - 26 август 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Елис Манолова, която постига първите си успехи в борбата с отбора на Симеоновград, представя женската борба на Азербайджан на Олимпиадата в Токио.
Елис Манолова е родена на 17 януари 1996 г. в село Върбен, община Кирково.
Първите стъпки за този спорт тя направи с отбора на момичетата в Града на двата бряга на Марица, когато тимът за първи път стана републикански първенец на малките селища. Елис става и европейска шампионка за кадети и е обявена за най-перспективна състезателка в тази възрастова трупа, а със сестра си Джанан Манолова станаха и републикански шампиони на малките селища.
Двете момичета са много уважавани и почитани от клуба по борба в Симеоновград и от своите съотборници.
През 2015 г. Елис участва в Лас Вегас за квалификациите за летните Олимпийски игри и бе елиминирана от състезателката на Казахстан.
Събитията при Елис се развиват така, че когато Симеон Щерев заминава като старши треньор на Азербайджан, баща ѝ става помощник-треньор на отбора. Елис отива с него, а по-късно остава да се състезава за тази страна.
Във време, в което България търси таланти от вън да се състезават за страната, се лишаваме от една голяма състезателка като Елис Манолова и тя носи медали и отличия за Азербайджан.
Състезателката се радва на голяма популярност в тази страна, лично президентът Илхам Алиев я приема и награждава за постигнатите успехи.
Баща ѝ Филип Манолов казва: “Ние никога не бихме напуснали страната, ние обичаме България, но обстоятелствата ни накараха, просто бяхме принудени.”
Филип след това беше помощник-треньор и в Българския, на националния отбор.
През 2017 година боркинята става трета на “Голден приз Иван Яригин“ в Краснояркс, категория до 69 кг. Същата година печели и първото си злато на европейския тепих в Нови Сад – Сърбия, за Азербайджан.
Пак през 2017-а участва на Световното в Париж и се класира на пето място, печели и турнира на обединените ислямски игри в Баку в категория до 69 килограма.
През 2018-а на Европейското първенство е европейска вицешампионка в категория до 65 кг в Каспийск.
Следващата, 2019 година, участва в световното първенство в Нур султан и се класира на трето място в категория до 65 кг.
На Европейско първенство в Италия 2020 Елис Манолова се класира втора в категорията си. На последното състезание за 2020 година за световната индивидуална купа Елис се класира на трето място заедно с Мими Христова, която пък се състезава за България в момента.
Най-голямата съперничка в борбата на Мими на първенствата на малките селища бе Ива Бонева.
Клубът на Симеоновград се гордее с успехите на Елис и се надява на финала на Световното да се изправят тя и Мими Христова.
Друг голям български талант, който е с квота за олимпийските игри в Токио и прави първи стъпки на първенството по борба на държавните селища в Симеоновград, е Георги Вангелов, който се състезава с отбора на Раднево, с треньор Петър Колев.
Друг интересен факт е, че през 1964 година в Токио олимпийски шампиони стават най-великите български борци – Боян Радев и Еньо Вълчев. И двамата са били почетни гости на турнира по борба в Симеоновград.
Покойният вече Еньо Вълчев е създател на женската борбата в Симеоновград.

снимка: Елис Манолова с президента на Азербайджан Илхам Алиев Снимка: www.novjivot.info

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 30, 2021 15:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама