От малките бензиностанции настояват за облекчаване на административната тежест

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 5, 2022 12:41

От малките бензиностанции настояват за облекчаване на административната тежест

Акценти

  • Чрез своята асоциацията ще настояват за създаването на по-добри условия за конкуренция и намаляването на цените.

Свързани публикации

Собствениците на малките бензиностанции ще настояват новото правителство и Народно събрание да облекчат административната тежест в сектора. Чрез своята асоциацията ще настояват за създаването на по-добри условия за конкуренция и намаляването на цените.

В своето искане до тези институции та заявяват, че браншът им е подложен на различни по своето естество и произход асиметрични шокове, като Ковид пандемията и несигурността, която донесе със себе си, решенията на световните хегемони в добиването на петрол, развиващите се с пълна сила процеси на декарбонизация на световната икономика и в частност – „Зелената сделка“ в Европа. Провят се и нормативно-творческите експерименти и все по-нарастващата административна тежест върху икономическите оператори в сектора.

Браншът на горивата се отличава с това, че е един от най-тежко регулираните и контролираните от страна на държавата. Според Георги Тенев, юрист на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива (известна като Асоциация на малките бензиностанции) той се регулира с непоследователни, непремерени, нецеленасочени и нецелесъобразни, често лобистки и непропорционални нормативни актове от законов и подзаконов ранг, които на всичкото отгоре често се припокриват и си противоречат.

„Неясната, противоречива и непредвидима нормативна база често води до влошаването и въобще до невъзможността за съществуване на конкурентната среда. Точно конкурентната среда е тази, която гарантира справедливите и пазарни цени, както и достъпа до горива. Когато тя липсва страдат най-вече потребителите,“ смята Георги Тенев.

Според него дори България да добива или получава безплатно петрол, цената по бензиностанции не може да бъде 0 лв. Причината е, че има различни разходи и регулации.

Освен това търговецът трябва да внесе предварително обезпечения, за да може да работи. Наред с тези изисквания към търговците на горива с бензиностанции, се добавят и такива за инвестиции в енергийна ефективност, които пък се нуждаят от енергийно счетоводство.

Акцизът и ДДС също участват във формирането на крайната цена на литър гориво. Относно акциза пък нови две европейски директиви се задават на хоризонта, които най-вероятно ще доведат до повишаване на акциза на някои видове горива, основно метана и пропан-бутана. Тук е ролята на държавата, след като проведе консултации със сектора, да вземе най-накрая да участва активно в европейския дневен ред, като предлага, а не само като преписва, често пъти грешно директиви.

Източник: Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 5, 2022 12:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама