Отслабването и добрият сън са сред ползите от Сухия януари

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 6, 2021 11:07

Отслабването и добрият сън са сред ползите от Сухия януари

Акценти

  • С настъпването на новата година стартира и инициативата, промотираща едномесечно въздържание от алкохол, известна като Сухия януари

Свързани публикации

С настъпването на новата година стартира и инициативата, промотираща едномесечно въздържание от алкохол, известна като Сухия януари.

Предизвикателството е свързано с редица ползи за здравето, сред които отслабване и по-добър сън, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на британско проучване.

Изследването, направено от специалисти от университета на Съсекс, е обхванало над 800 души, включили се в инициативата през 2018 г. Проучването демонстрира както краткосрочните, така и дългосрочните ползи от едномесечното въздържание от алкохол.

Сред тях са също по-добро състояние на кожата и контролирана употреба на алкохол през следващите месеци. „Въздържанието от алкохол за един месец помага на хората да пият по-малко в дългосрочен аспект.

Резултатите от проучването ни показват, че до месец август участници в инициативата съобщават за допълнителен „сух“ ден на седмица“, казва ръководителят на изследователския екип д-р Ричард де Висър.

Сред ползите от Сухия януари са спестяването на пари, за което съобщават 90 процента от участниците в инициативата, по-добър сън (71 процента) по-добро общо здравословно състояние (70 процента), повишена енергия (67 процента), отслабване (58 процента), по-добра концентрация (57 процента), по-добро състояние на кожата (54 процента).

Интересното е, че изброените ползи, макар и не толкова значителни, се наблюдават дори при участниците, които не са успели да се въздържат от алкохол през целия януари.

„Резултатите показват, че същинските ползи са свързани с едномесечното въздържание“, отбелязва Де Висър. Британската Национална здравна служба напомня, че редовната употреба на повече от 14 алкохолни единици седмично представлява сериозна заплаха за здравето.

Препоръчителният седмичен лимит от 14 алкохолни единици се равнява на шест халби средно силна бира или 10 малки чаши слабо вино.

Източник: dariknews.bg

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 6, 2021 11:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 249 061 преглеждания