Отпускат пари за осигуряване на достъпна жилищна среда

Милена Митева
От Милена Митева февруари 1, 2021 14:56

Отпускат пари за осигуряване на достъпна жилищна среда

Акценти

  • Регионален вестник, # 3/935 година XVIII, 22 - 28 януари 2021 г.Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Жилищните сгради могат да станат по-достъпни за хора с увреждания. Това става ясно от старта на нова кампания за набиране на проекти, които ще се финансират по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност. Тя е на Министерството на труда и социалната политика. Крайният срок за подаване на документи е 5 май.
Между 10 000 и 100 000 лв. е сумата, която се отпуска по програмата за проекти, свързани с изграждането на достъпната жилищна среда за хората с увреждания – изграждане на рампи, подемни платформи, асансьори.
За тези средства могат да кандидатстват собственици на къщи, които са с трайни увреждания и се придвижват с инвалидни колички, или в чиито семейства има такива лица.
Проектни предложения могат да подават и сдружения на собствениците в етажната собственост в жилищни блокове, където живеят подобни хора.
До 8000 лв. са средствата за проекти по компонент „Лична мобилност“. Помощта е за преустройство на лек автомобил за човек с трайни увреждания.
Стойността на всяко предложение ще се определя въз основа на документи, съдържащи технически и финансови параметри за необходимото изменение на конструкцията на превозното средство.
Освен това кандидатите, които нямат книжки за управление на МПС, през 2021 г. ще могат да получат и финансиране на курс за шофьорска книжка.
Право да кандидатстват по този компонент имат хора с трайни увреждания, с доказан дефицит на долни и/или горни крайници и решение на органите на медицинската експертиза, които имат документ, че са физически годни да бъдат шофьори.

Необходимите документи за кандидатстване с проектни предложения по Компонент 1 и 2 на Програмата се подават до 05.05.2021 г., включително, на хартиен и електронен носител, на място (от понеделник до петък – от 9:00 ч. до 17:00 ч.), по куриер или по пощата на адрес: 1051 гр. София, ул. „Триадица” №2, Център за информация и услуги на МТСП (деловодство).

Милена Митева
От Милена Митева февруари 1, 2021 14:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама