„Открихме интересни видове от флората и фауната в Сакар планина“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 27, 2022 06:44

„Открихме интересни видове от флората и фауната в Сакар планина“

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 17 - 23 юни 2022 г., брой 23/1001, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Камен Бакърджиев е от с. Орешник, община Тополовград – запален природолюбител и природозащитник и освен това отглежда в дома на фамилията в Орешник прекрасни цветя. Той бе местният координатор на Образователния лагер, организиран от „Българска фондация Биоразнообразие“.

Камене, би ли ни разказал за лагера – колко продължи, колко, какви и откъде бяха участниците, как премина всичко, доволни ли сте и има ли смисъл от такива лагери и бъдеще в тяхното провеждане в Сакар планина?
Участниците в палатковия лагер бяхме 25, като имаше възрастови ограничения за участие – от 18 до 35 години. Имаше и двама-трима по-малки от 18 години.
Той бе до манастира „Света троица“ и продължи 4 дни – от 20 до 24 май. Във всеки ден през това време имахме определен маршрут, който да изминем и опознаем флората и фауната там, да разгледаме биоразнообразието на максимално повече места.
Първия ден се качихме до местността Големия здравец, от там през водопад „Казанките“ и обратно в лагера.
Вторият обикаляхме района около манастира – кариерите, Кара Кольовата дупка и навсякъде, докъдето можахме да достигнем.
Третия ден отидохме до ждрелото на река Тунджа, до популярната местност Даркая, а последният ден беше със свободна програма. Някои отидоха до Черните скали, а след обяд развалихме лагера и прекратихме програмата.
Участниците бяха от цяла България. Голяма част бяха студенти по екология или биология от различни учебни заведения. Всъщност като цяло програмата бе насочено именно към тях. Мисля, че участниците останаха доволни от организацията, от маршрутите, които им се предоставиха, от времето, прекарано в лагера.
По-голямата част от тях за първи път посещаваха Сакар планина и не са очаквали тук да има толкова красота – разнообразни пейзажи и голямо биоразнообразие. Накрая участниците, или повечето от тях, не искаха да си тръгват, толкова им хареса преживяното в Сакар планина. Вероятно за в бъдеще ще има нови такива лагери или подобни прояви, но за тях когато се получат нещата.

Би ли ни казал какво видяхте и констатирахте при тези обиколки по избраните маршрути. Открихте ли нещо ново – растения, животни или нещо друго, непознато?
Освен изключително многото видове растения, които видяхме, някои от тях бяха доста редки. Например от групата на орхидеите, маймунски салеп, пеперудоцветен салеп, бръмбарче, неразвит лимодором. Горе, при Големия здравец, видяхме и същинския миризлив здравец, който до момента не беше съобщаван в научните сфери за Тунджанска хълмиста равнина.
Освен него, пак там, намерихме: планинско котенце, южно лале, семпервивум, т.е. видове, които до момента не са съобщавани за нашия регион, което ни прави много щастливи, че сме ги открили и допринесли за науката в страната.
От животинския свят, понеже имахме и херпетолози в лагера, видяхме няколко вида гущери – късокрак, слепок, зелен европейски гущер, кримски гущер, змиегущер, който е много впечатляващ – голям и силен.
Най-впечатляващото, което видяхме, бе змия червейница, която е много специфичен вид, на пръв поглед прилича на червей и тя също не е съобщавана досега за нашия регион. Така че направихме и това откритие, намерихме две змии около манастира. Видяхме и много видове птици: папуняк, авлига, кръстат орел, опитахме да хванем и видим прилепи, но не успяхме. За сметка на това в мрежите се хвана много интересна нощна птица – козодой. Тя е с огромна, бих казал грозна, човка и носи името си от това, че се захваща за вимето на някоя коза и суче мляко от нея.
Все пак видяхме и прилепи, но в мазето на манастира. Цяло ято от розов скорец – прелетя над нас. Освен това видяхме шипоопашата и шипобедрена костенурки и още много други известни или по-малко известни представители на флората и фауната в Сакар планина. Мисля че лагерът беше успешен и за участниците и за науката за биоразнообразието като цяло.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 27, 2022 06:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама