Откриха експозиция “Истории на коприната в Свиленград”

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 27, 2022 07:14

Откриха експозиция “Истории на коприната в Свиленград”

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 24 - 30 юни 2022 г., брой 24/1002, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Експозиция „Истории за коприната: забележителното културно наследство на Свиленград“ бе открита в Историческия музей, Свиленград. Събитието е по повод 101 години от учредяването на кооперативно сдружение на бубохранителите „Коприна” и 15 години от създаването на музея в Свиленград.
Директорът на музея Елена Митева припомни накратко историята на сдружаването на първите 44-има бубари, които през декември 1921 г. основават Общо кооперативно сдружение на бубохранителите „Коприна”.
Бубарството и копринарството оказват значително влияние върху стопанската история и културното развитие на Свиленград, който получава дори името си във връзка с производството на коприна (свила).
„Това забележително културно наследство е основа както за изграждането на идентичността на жителите на Свиленград, така и за създаването на специфична локална култура”, каза в словото си доц. д-р Красимира Кръстанова – културен антрополог, преподавател по етнология в ПУ „Паисий Хилендарски”, която е създател на концепцията за изложбата. Свиленград е включен в един исторически и културен процес, който го прави част от Пътя на коприната и коприненото производство и в същото време може да се види неговата уникалност, чрез която той по свой начин възпроизвежда и подпомага навлизането на коприната като културно явление. Тук дори се създава местен вид копринена буба, наречен „Свиленградски”.
Д-р Аксиния Бутева от Министерство на културата обособи в самостоятелен музей на коприната, тъй като в България има около 100 музея, но няма музей на коприната.
Гости на събитието бяха кметът на общината Анастас Карчев и заместник-кметът Мария Костадинова, дарители на музея, историци, краеведи, културни деятели, общински съветници.
В експозицията са включени предмети, специално подбрани, за да представят характера на копринената материя – пашкули, копринени гранки, платове. Изложени са също уреди като чекрък и врътка за навиване на текстилни нишки, уред за почистване на пашкули, уред за точене на коприна от пашкули и др.
Интерес представляват различни експонати от коприна от бита и модата от първата половина на ХХ в. – завивки, покривки, нощници, градско облекло на свиленградчани, включително възстановена по снимка копринена рокля на градска дама в цвят “пепел от рози”.

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 27, 2022 07:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама