Обявени са 150 вакантни длъжности за срочна военна служба в доброволния резерв

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 16, 2022 08:12

Обявени са 150 вакантни длъжности за срочна военна служба в доброволния резерв

Акценти

  • Службата ще започне от 7 септември 2022 г. и ще продължи шест месеца.

Свързани публикации

Със заповед на министъра на отбраната от 14 юни 2022 г. са обявени 150 вакантни длъжности за приемане на срочна военна служба в доброволния резерв. 120 от тях са за длъжността „младши специалист“, в която приетите ще бъдат на срочна служба в доброволния резерв в Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ град Велико Търново. Останалите 30 са за длъжността „младши специалист по артилерия и противовъздушна отбрана“ и там службата се изпълнява във Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ в град Шумен.

Съгласно заповедта на министъра, службата ще започне от 7 септември 2022 г. и ще продължи шест месеца.

Кандидатите подават чрез военните окръжия писмени заявления до началника на НВУ „Васил Левски“ в срок до 16 работни дни от публикуването на заповедта на интернет страницата на Министерството на отбраната. Към тях се прилагат и посочените в нея документи. Минималното изискване за образование е основно. Могат да кандидатстват само български граждани, срещу които няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер.

За място на изпълнение на срочната военна служба е определен НВУ. Успешно завършилите получават удостоверения за придобита военноотчетна специалност на резервисти.

След изпълнението на срочната служба, резервистите могат да бъдат приети на военна служба или на служба в доброволния резерв във военните формирования на въоръжените сили без провеждане на конкурс. Те имат предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, включително и в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност, при постигнати равни крайни резултати с други кандидати от проведената процедура.

Всеки български гражданин до 40 г. по негово желание и при условие, че отговаря на изискванията на закона, може да служи във въоръжените сили за срок до 6 месеца.

Изпълнението на срочна служба в състава на доброволния резерв става чрез сключване на договор, който осигурява възнаграждение, здравно и социално осигуряване. Работодателите могат да запазят персонала си, като осигуряват неплатен отпуск на работниците/служителите и им позволяват да преминат срочна служба в доброволния резерв.

Източник: МО

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 16, 2022 08:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама