Нулев интерес от жителите на община Тополовград към обсъждането на бюджета

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 15, 2021 11:44

Акценти

  • Регионален вестник, # 6/938 година XVIII, 12 - 18 февруари 2021 г.Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Публичното обсъждане на бюджета на община Тополовград за 2021 г. не предизвика никакъв интерес от страна на жителите на общината. То се състоя на 5 февруари и премина в присъствието на двама от зам..-кметовете – Антоанета Палазова и Хари Мочев, ВрИД председател на ОбС – Пламен Минчев, общинските съветници – Васил Сяров и Митко Батчев, кметът на с. Орешник, км. наместник на Българска поляна и служители от ОбА.
От изнесената информация стана ясно, че общият размер на бюджета е 13 892 206 лв., от които за дотираните от държавата дейности – 7 817 404 лв., а за местните – 6 074 802 лв.
За капиталови разходи са предвидени 2 741 328 лв.
Присъстващите кметове бяха запознати с капиталовата програма съответно за селата Орешник и Българска поляна. Предвидени са средства за текущи ремонти на улици, детски площадки, кметства и др.
Ново тази година в бюджета е, че се дава възможност на кметовете на села да получат 30% от средствата, реализирани на база сключени договори от наем на земеделска земя и аренда, които да се използват за капиталови разходи в тези населени места.
Стана ясно, че тази година има увеличение на средствата за местни дейности.
Присъстващите по питане на съветника Васил Сяров бяха запознати с поименния списък за капиталовите разходи за всяко населено място.
За спорта в общината са разпределени 24 000 лв. За първи път тази година се създава нова държавна дейност „Асистентска подкрепа” – 151 430 лв.
За Общински съвет са предвидени 232 400 лв., като стана ясно, че е възможен и резерв от 5 000 лв.
Съветникът Митко Батчев попита защо граждани, които плащат редовно своите такси за битови отпадъци, нямат казани за смет.
К. Киров – главен счетоводител на ОбА, отговори: От 2009 г. промилите за такса смет и данък сгради не са актуализирани, въпреки че минималната работна заплата се е увеличила два пъти за този период. Поради това в план-сметката на „Чистота” Общината трябва да дофинансира дейността с 112 605 лв. Неговото предложение е ОбС да актуализира Наредбата в частта за местни данъци и такси.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 15, 2021 11:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама