Николай Темелков: „Творецът не трябва да се затваря в себе си!“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 1, 2021 11:40

Николай Темелков: „Творецът не трябва да се затваря в себе си!“

Акценти

  • Регионален вестник, # 18/950 година XVIII, 14-20 май 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Господин Темелков, откога се занимавате с рисуване и дърворезба и защо досега не се показвахте като творец пред широката общественост?
С рисуване, живопис и дърворезбарство се занимавам, както се казва, откак се помня. Още от малък, докато живеехме в родното ми село Синапово, откъдето са и най-хубавите спомени от детството ми, рисувах и дълбаех дървото. Баща ми беше майстор дърводелец и въртейки се покрай него, дебнех всеки момент да взема чука и дърводелското длето и да човъркам по дъските наоколо.
Майка ми пък беше шивачка и бродираше чудесно и вероятно запленен от нейните шевици и бродерии, тъй като не можех да ги правя, рисувах на белия лист. Що се отнася до направа на изложба, никога не бях се замислял за това, докато приятели и ръководството на читалището в Тополовград не ме убедиха, че си заслужава и че трябва това което правя, хората да го видят. Така се стигна до тази изложба. Всъщност като дете съм участвал в общи, най-вече ученически изложби и дотам беше.

Сега, като видяхте големия интерес на тополовградчани, мислите ли да продължавате с изложбите и показването на творбите Ви пред хората?
Ами, общо взето добих кураж и вече планирам с мои приятели и познати следващата изложба да е в Стара Загора, а ако има успех, да продължим и на други места. Разбира се, това днес ме стимулира да продължа да творя, тъй като свободно време имам достатъчно за това и дано вдъхновението да ме спохожда по-често.
Отношението на хората днес, които дойдоха на откриването на изложбата, ме кара да мисля, че творецът не трябва да се затваря в себе си, а трябва да прави достояние това, което е направил. Красотата е извор на добро настроение и по-добър живот. Така че смятам да продължа с изложбите, защото видях, че има хора, които искат да помогнат това да стане.

С какво друго се занимава Николай Темелков, освен с живопис и дърворезбарство? Кои са най-близките Ви хора, които Ви вдъхновяват?
Поддържам и използвам дърводелската работилница на баща ми в родното ми село Синапово. Там работя и правя оригинални домашни мебели за обзавеждане. Стремя се всеки един от тях да е неповторим и красив.
Това правя по поръчка и е доста трудоемко и скъпо удоволствие. От близките ми хора най-близко до мен, по-скоро духовно, тъй като ни делят доста големи разстояния, са дъщеря ми Радина и брат ми Илия. Радина живее в Бургас, а брат ми от 30 години живее и работи в Канада. Това са хората, които ми дават сила и настроение да живея и творя. Благодаря им! Да са живи и здрави!
Благодаря и на читалището в Тополовград – на г-н Трифон Ламбов и г-жа Райна Зотова /също синаговци/, за предоставената ми възможност и удоволствието да представя творбите си в тази изложба. Желая им успех в благородната им дейност!

Николай Темелков е роден на 17 август в село Синапово – община Тополовград, където учи до трети клас. Основното си образование завършва в Тополовград, средното в техникум в Пловдив със специалност „Консервация и реставрация на паметници на културата“. Изложбата в Тополовград е първата му самостоятелна такава.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 1, 2021 11:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.