На Гергьовден в с. Планиново

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 15, 2022 07:04

На Гергьовден в с. Планиново

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 13 - 19 май 2022 г., брой 18/996, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Само десетина може и да са останали жителите на едно от най-малките села в Тополовградска община, но хората там си тачат празниците.
Така беше по Гергьовден и тази година. Още предния ден бай Димитър запали фурната за печене, за да може, както казва той, да се опали добре, да е готова и да може агнетата да се опекат хубаво. Макар във фамилията да няма именик с името на Свети Георги, но една от снахите се казва Гергана и традицията за Гергьовден в този дом се спазва стриктно. „Поне докато съм жив и мога да гледам овце и агнета, това ще продължава“ – казва стопанинът на дома.
За да посрещне многобройните си гости, помощ за празника и печенето на агнето потърси и един именик с корени от селото – Георги Кондев.
Тази година след прекъсване от десетилетия в селото се канят да проведат и своя традиционен събор, който се празнува на 24 май. Идеята е да се съберат и видят планиновци техните наследници, някои от които не са се виждали от години, а някои даже вече и не се познават.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 15, 2022 07:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама