На Благовещение откриха битов кът в читалище

Сакар нюз
От Сакар нюз април 4, 2022 09:41

На Благовещение откриха битов кът в читалище

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 1 - 7 април 2022 г., брой 13/991, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

На Благовещение в Симеоновград бе открит битов кът, посветен на децата от Детски танцов състав „Зорница“ /ДТС/ към НЧ „Развитие – 1882“. На събитието присъстваха граждани и самодейци от читалището. Ето какво споделиха с екипа ни Маргарита Киндова, инициатор на битовия кът и художествен ръководител на ДТС „Зорница“.

Избрахте 25 март за дата на откриване на битовия кът, умишлено ли искахте да съвпада с празника Благовещение или просто така се случи?
Да, датата не е случайно избрана. Тъй като от идеята до реализацията на този кът мина доста време и откриването му няколко пъти беше отлагано поради непредвидени обстоятелства, искахме откриването да е на някой хубав български празник. И тъй като вече две години сме в пандемична обстановка и на всички вече много им тежеше от мерки и ограничения, решихме, че каква по-хубава дата може да изберем през пролетта от Благовещение – денят, в който Дева Мария е получила блага вест, че ще роди Спасителя. Казахме си „Каква по-хубава и блага вест от това, че в града отново ще се съживи културния живот“. И се надяваме, че сме „повлекли крак“ и след това събитие в града ще започнат отново да се случват и други интересни неща и събития.

Как се зароди идеята за този битов кът, кой беше инициаторът?
Идеята е моя, а реализацията е съвместна. Миналата година бях поканена от читалищния секретар Ваня Стаменова и от Теодора Тодорова (Теди) да възстановим детския танцов състав, който през последните няколко години не функционира. Тъй като аз съм израснала в този танцов състав, а и имам необходимото хореографско образование, приех идеята присърце. Да, но когато започнахме работа с Теди се оказа, че децата не разбират много от думите, които са в текстовете на детските народни песни. Започнахме да обясняваме какво е това сърп, геран, мегдан, стан, платно… Обаче децата пак гледаха неразбиращо, защото те никога не са се сблъсквали с тези предмети. И тогава си казахме, че ще е хубаво да има къде да ги видят и да има някой, който да им разкаже. Така се роди идеята.

А как реализирахте тази идея? По проект или финансиране от други източници?
Сигурно ще ви прозвучи невероятно, но не сме кандидатствали нито по проект, нито сме получили финансиране от която и да е институция. Не сме и търсили. Целият кът е реализиран с дарения от местните жители и доброволен труд. В началото мислехме да направим малък кът във фоайето на читалището, но като започнахме да получаваме дарения, си дадохме сметка, че ще ни трябва повече пространство. Помещението, което избрахме, е било фоайе на втория етаж и се е ползвало за гардероб по време на представленията. Беше прашно и неизползваемо. Тъй като не бяхме предвидили никакви средства за ремонт или обзавеждане се наложи доста да импровизираме с наличните мебели – използвахме старите рафтове от гардероба, за миндер се наложи да преправим един стар диван, използвали сме дори закачалките за палта по стените.

Как организирахте кампанията за дарения и какви дарения получихте?
Даренията бяха много и различни. Направихме кампания във Фейсбук, в която призовахме да ни бъдат дарени вещи от бита на местните жители от миналото. Тъй като в града има много къщи, в които вече не живеят хора, бяхме сигурни, че има много такива предмети, които ще представляват интерес за нас. Получихме дарения на вещи от домакинството, земеделието, занаятчийството. Постарахме се да изложим всичко. Много малко неща останаха неизложени, но са грижливо прибрани в сандъка в битовия кът. За всяко направено дарение НЧ „Развитие-1882“ издаде свидетелство за дарение в знак на благодарност.

Какво интересно могат да видят гражданите в този битов кът?
Всичко в битовия кът е интересно. Всяка вещ и предмет има своя история. Дори и неща, които наглед излеждат познати, с разказани интересни факти и история, придобиват друг оттенък. Много красив експонат е изложената симеоновградска носия. Тя се състои от риза, която е на червени карета, горна дреха, наречена аладжа (по нашия край бабите ѝ казват ладжа), фъкана престилка, богато украсена на цветя, пояс, който се връзва под престилката, кърпа, за която характерното е, че е несиметрична, а на кърпата има украшения от мъниста, които се наричат „мрънзули“. Към носията има, разбира се, цървули, добавили сме и хурка и вретено, така характерни за бита на българката. За жалост в сбирката нямаме мъжка носия, но причината за това е, че мъжките дрехи са се износвали много повече от дамските и като цяло страната има много по-малко запазени мъжки дрехи в сравнение с женските. Интересен експонат е „панакидата“. Това може да се каже, че е предшественикът на днешния таблет – малка черна дъска (с размерите на таблет), на която са пишели в училище. Други интересни и ценни експонати са два мънистени колана, които са низани на ръка. Интересното за тези колани е, че някога са се правели от мъжете по затворите и са се давали като подарък на любимата, когато се приберат от затвора. Интересна е и една диканя, която може да видите в сбирката. Тя беше стояла повече от 60 години в една стопанска постройка преди да я извадим. Сега, когато разказваме на децата за какво се е използвала, много се впечатляват.

А приемате ли все още дарения след като вече битовият кът е завършен?
Да. Няколко човека вече се свързаха с нас след откриването. Все още приемаме дарения, особено на неща, които нямаме налични, но не можем да обещаем, че ще изложим всичко, което ни е дарено, тъй като пространството ни е ограничено Опитали сме се да покажем максимален брой вещи и предмети от бита. Все пак се радваме и съхраняваме всичко, което хората ни дарят.

Предвиждате ли в битовия кът да се провеждат някакви събития или инициативи?
Да. Възнамеряваме в бъдеще, когато има празници или поводи, в които искаме да направим открит урок за децата от танцовия състав, да се провеждат в къта. Имаме и други идеи, но за сега ще ги запазим в тайна.

Колко време ще остане отворен битовият кът и могат ли гражданите и гостите на града да го видят и след откриването?
Битовият кът остава като постоянна експозиция. Всички желаещи да го посетят, могат да заповядат всеки работен ден на читалището: понеделник – петък от 8:00 до 17:00 часа.

Сакар нюз
От Сакар нюз април 4, 2022 09:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама