Находчива стратегия, но резултатът?

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 16, 2021 09:39

Находчива стратегия, но резултатът?

Акценти

  • Регионален вестник, # 5/937 година XVIII, 5 - 11 февруари 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

В последните десетина години Община Тополовград се превърна може би в национален първенец по обявяване на почетни граждани. Наведнъж по 8, 9, 10 ставаха носители на това престижно звание в общината. Една част от тях са местни хора, допринесли по един или друг начин за развитие на града и общината в различни сфери на обществения живот. Те заедно с тези, чийто корен е от общината, се оказаха и най-съпричастни към настоящето и доколкото могат се опитват да помагат на местната общност. Хора като академик Христо Зайков, покойният вече ген. Люцканов, да не говорим за Велко Кънев, който дори и когато вече беше покойник, само с името си работеше за културата на общината. От местните – Ваня Василева, Иван Кукучев, както и други, разбира се.
Има една друга категория, чиито представители нямат нищо или почти нищо общо с общината, но заемат разни високи постове и длъжности в страната. Вероятно причината за тяхното обявяване е стратегически замисъл на кмета на общината, като по този начин да предизвика техния интерес към тази територия и нейното население и оказване на помощ и подкрепа за различни начинания. Добър замисъл и ако има ефект от него, за което няма как да знаем е добре. Но едва ли е толкова значим. За една част от тези почетни граждани интереса, доколкото го е имало към общината, май е бил до обявяването им за такива или до връчването на символите за това. На лош късмет, подобно стечение на обстоятелства или отмятане на поредния ангажимент – за някои вероятно и досаден ли се дължи това, можем само да гадаем. Ето например за почетни граждани бяха обявени Николина Ангелкова – тогава министър на туризма и Мая Манолова – национален омбудсман. Не знаем дали успяха да помогнат с нещо, но вече не са на тези постове, тоест предполагаемото им влияние в определени сфери и дейности вече го няма.
Най-забележим може би е случаят с Бойко Методиев Борисов в качеството му на председател на Министерския съвет на България. За почетен гражданин на Тополовград той бе обявен през м. април 2017 г., т.е. малко след като неговата партия ГЕРБ спечели изборите и започна третия му мандат на тази длъжност. Докато другите обявени идваха и присъстваха на церемониите по връчване на символите, той нито дойде, нито разбрахме да е проявил някакъв интерес. Предполагаме, че стратегическия замисъл на кмета на общината Божин Божинов е бил да приобщи Борисов до проблемите ѝ. От високия си държавен пост евентуално да окаже някаква по-голяма помощ, основно за допълнителни средства в бюджета на общината.
По това време Божинов и местната структура на ГЕРБ бяха влезли в перманентно неразбирателство и конфликт. Вероятно с този ход се целеше независимо от тях, да се привлече височайшето внимание. Както обаче казваше покойният Петко Бочаров: „Да, ама не“. Не разбрахме да е произлязло или произтекло нещо добро за общината. Вярно, печелеха се доста проекти по различни програми, но само това не стигаше по никакъв начин. Те не могат да заменят допълнителната финансова помощ. Вместо това вече години наред община Тополовград е тотално пренебрегвана при раздаването на допълнителни средства от републиканския бюджет, било в края на всяка година, било по други поводи.
Та този стратегически замисъл и тактически похват въобще не сработи и почетният гражданин на Тополовград – Бойко Методиев Борисов – министър-председател на Република България, не погледна изобщо към община Тополовград.
Явно интересите на водачите на местната партийна структура на ГЕРБ са по-важни, отколкото потребностите на цялото население на общината, от което поддръжниците на тази партия също са част, със същите проблеми като останалите жители на общината. Както добрите постижения, така и лошите резултати в цялостния живот на Общината, засягат всички нейни граждани.
Толкова за стратегиите и тактиките. Дори и най-добре замислените често се провалят.

Премиерът Бойко Борисов е почетен граждани на Тополовград от 2017 година, но от тогава пари от правителството не са отпуснати за тази община.

Снимка: СЕГА

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 16, 2021 09:39
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Николай Христов март 16, 18:34

    Приятелю Тонев, Бойко подарява вече сако, ти го търсиш риза да подари …

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама