Находките на бай Ташо

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 17, 2022 14:38

Находките на бай Ташо

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 16 - 22 септември 2022 г., брой 33/1011, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Интересни находки откри тополовградчанинът Ташо Костов. Това са няколко надгробни камъка от миналия и по-миналия век. Той ги намерил близо до дома си, в югозападния край на Тополовград, където са били някогашни гръцки гробища.
Както е известно от историята на града, до периода 1928 – 1930 г. в Тополовград са живели предимно гръцки /т. нар. кариотски/ семейства. След подписването на спогодбата Моллов – Кафандарис през 1927 г. те са се преселили в Гърция, като на тяхно място идват българи, предимно от Беломорска Тракия.
Спогодбата „Моллов – Кафандарис“ е договор между България и Гърция подписан на 8 декември 1927 година и одобрен от Съвета на Обществото на народите на 12 януари 1928 г. Подписана е от финансовите министри на двете страни – професор Владимир Моллов и Георгиос Кафандарис.
Документът урежда финансовите въпроси по ликвидиране на българските имоти в Гърция и на гръцките в България. Гърция се задължава да изплати 1 050 000 лв. на България.
В Тополовград по тези времена е имало 3 гръцки гробища и именно в едното от тях бай Ташо е намерил и запазил тези исторически свидетелства за този период от историята на Тополовград /Кавакли/.
На единия от камъните ясно се вижда датата на кончината на човека, погребан под него – 1928 г. На другия обаче е трудно да се разбере от кога датира, виждат се само три цифри 183, като по-нататък е отчупено парче и не се разбира нищо. Може да се предполага, че става дума за 183 и някоя си година, като бай Ташо смята, че камъкът е много по-стар.
В разговор с директора на Историческия музей в Тополовград – Веселин Кълвачев, той каза, че има предвид тази история и в музея са с намерение в скоро време да приберат тези камъни, подробно да ги изучат и изложат за разглеждане, като част от историята на Тополовград.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 17, 2022 14:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама