Насажденията на тютюн в тополовградско – само 3 дка

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 13, 2021 08:05

Насажденията на тютюн в тополовградско – само 3 дка

Акценти

  • Регионален вестник, # 26/958 година XVIII, 9 - 15 юли 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Само три декара е засаденият тютюн на територията на община Тополовград през тази година.
Докато миналата година имаше няколко декара с тютюн и в с. Радовец, то тази година това е само в Устрем.
Това, което вече определено си е изненада и събитие, са направили семейство Елка и Митко Митеви. По информация от кметството в селото те са сключили директен договор за производството му с фирма от Кърджали.
Там където се намира сушилнята на Митеви, на ул. „Демокрация“, допреди 20-30 години пред почти всеки дом имаше направени такива сушилни, завити с найлон. Голям процент от къщите в Устрем, строени през 50-е, 60-е и дори 70-е години на миналия век са с т. нар. повдигнати тавани, които са специално пригодени за прибиране и съхраняване на изсушените тютюневи низи. Сега обаче те са празни или пълни със съвсем други натурии. Така тази техническа култура – ориенталският тютюн, който осигуряваше препитанието на по-голямата част от населението, не само на Устрем, а и в цялата община, вече е само в спомен. Отглеждането му от сем. Митеви в с. Устрем и малката сушилня през дома им в наши дни може да се разглежда като своеобразна атракция и музеен експонат за младото поколение – да се запознае с това, което е било основната трудова дейност на бабите и дядовците им.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 13, 2021 08:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 919 108 преглеждания