НАП следи 42 милиона сделки в интернет

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 22, 2021 13:25

НАП следи 42 милиона сделки в интернет

Акценти

  • Регионален вестник, #42/974, 19-25 ноември 2021 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

Близо 42 милиона пратки, реализирани чрез търговски сделки в интернет, следи Национална агенция за приходите, съобщават от офиса й в Хасково. Сумата от наложените платежи надвишава 3,6 млрд. лв. Това показват данните за лицата, извършващи онлайн продажби, които НАП получава от пощенските оператори и куриерските фирми.
11 милиона от пратките са на физически лица, като повече от 34 хиляди от тях са декларирали доходите си от продажби в интернет за миналата 2020 година.
Получените суми от наложен платеж, подадени от куриерските фирми, се отразяват в предварително попълнените данъчни декларации, които физическите лица могат да ползват в сайта на Агенцията чрез персонален идентификационен код (ПИК) при декларирането на доходите си, придобити през годината.
От офиса в Хасково напомнят, че при продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми.
Когато обаче се извършва търговска дейност в интернет с цел печалба, независимо, че не са регистрирани като търговци по смисъла на Търговския закон, физическите лица са длъжни да декларират доходите си от тези сделки в Приложение № 2 към годишната данъчна декларация по чл.50 от Закона за данъците върху доходите на физически лица.
В случаите, в които лице получава доходи от друга стопанска дейност в качеството си на земеделски стопанин, свободна професия или занаятчийска дейност чрез продажби в интернет с наложен платеж, получените суми се декларират в Приложение № 3. При продажба на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, които не са свързани с извършвана от физическото лице стопанска дейност, доходите се декларират в Приложение № 5. В зависимост от това каква дейност осъществяват търговците и в кое приложение е вписана тя, сделките в интернет, които са с цел печалба, се облагат с данък от 10% или 15%, обясняват от НАП.
Повече информация за това кои доходи от търговия в интернет се облагат може да научите от видеото в канала на НАП в YouTube и в сайта на приходната агенция. В помощ на своите клиенти Агенцията стартира и информационна кампания, насочена както към онлайн търговците, така и към потребителите.
Целта й е да разясни в кои случаи сделките в интернет подлежат на облагане, да насърчи доброволното деклариране на приходи от тях и пазаруването от надеждни лица. Чрез страниците на приходната агенция във Фейсбук „Влез в час с данъците“ и „Вземи си касовата бележка“ ще бъдат разяснявани правата и задълженията на продаващите в интернет и техните клиенти, както и възможностите да подадат сигнал, ако попаднат на некоректен търговец.

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 22, 2021 13:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама