НАП: Знам какво продаде онлайн, плати си данъка

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 5, 2021 08:12

НАП: Знам какво продаде онлайн, плати си данъка

Акценти

  • Регионален вестник, # 35/967 година XVIII, 1 - 7 октомври 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

Данъчните търсят дължимите данъци върху близо 96 млн. лв. доходи, реализирани чрез търговия по интернет. Те са от 7000 физически лица, извършвали онлайн търговия. Някои от тях са били регистрирани като безработни, а други са продавали от търговски профили на починали преди 2 години лица.
Данните за осъществените от тях сделки и спечелените пари от наложени платежи са предоставени на НАП от куриерските фирми.
В началото приходната агенция се е фокусирала върху интернет търговците с най-големи доходи, като постепенно обхватът ще бъде разширяван. Данъчните са направили 3500 телефонни обаждания към лица, сред които 1300 са с особено високи печалби от сделки в интернет пространството.
При анализа на сделките данъчните разкрили интересни любопитни практики, с които са прикривани доходите от дейността. Например – едни лица фигурират като получатели на наложения платеж, а търговският профил, от който е осъществена сделката, е на безработни, които твърдят, че носят пратките до определен адрес срещу заплащане от 5 лв. на курс.
Имало е и случаи, в които се прави търговия от името на починали лица, чиито търговски профили не са прекратени.
Много хора купуват стоки от AliExpress или от други евтини сайтове, а след това ги препродават на българския пазар. Това също не е останало незабелязано от данъчните.
От НАП съобщават, че постепенно включат в кампанията още 2000 лица, които са подали годишни данъчни декларации по чл. 50 от Закона за облагане доходите на физически лица, но не са декларирали в тях доходи от наложен платеж.

От НАП уточняват, че с данък не се облага само продажбата в интернет на лични и употребявани вещи. Ако продавате стария си компютър или използвано детско столче, не се дължи налог. Когато има регулярни продажби на стоки, които очевидно не са закупени за лична употреба, а с цел търговия и печалба, се дължи и начислява данък, който лицата трябва да декларират в годишната си данъчна декларация. Продажбите в интернет, които са с цел печалба, се облагат с данък от 10% или 15%, в зависимост от това каква дейност извършват търговците.

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 5, 2021 08:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 905 541 преглеждания