Най-предпочитана за засяване е пшеницата, тютюн вече няма

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 27, 2021 10:28

Акценти

  • Регионален вестник, # 16/948 година XVIII, 23 - 29 април 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Пшеницата, слънчогледа и рапицата са трите основни земеделски култури, които са най- разпространени за отглеждане сред земеделските производители в община Тополовград. По данни от Общинската служба по земеделие и гори / ОбСЗГ/, засетите декари в общината с пшеница са 30 000 дка, с рапица са 11 000, а засетите към момента площи със слънчоглед са 5000 декара. При слънчогледа все още не е приключено със сеитбата му, тъй като просто времето не позволява това да се случи, поради почти непрекъснатите превалявания с малки прекъсвания от месец време насам.
Няма данни за други засети култури като ечемик, тритикале, сорго, просо и др. Засетите площи с кореандър са също сравнително малко.-Това в общи линии е картината на земеделската дейност и най-предпочитаните за отглеждани едногодишни растения в землищата на населените места от община Тополовград.
От началото на тази година в Общинската служба „Земеделие и гори“ в Тополовград няма регистриран нито един земеделски производител или жител на общината, който да желае да отглежда тютюн от какъвто и да е сорт. Така с тази популярна в миналото и особено разпространена техническа култура в общината вече е приключено.
Отглеждането на тютюна бе основния поминък на населението от община Тополовград, почти до края на миналия век. Тогава в кооперативните стопанства са се засаждали до 50 000. дка площи с него. След това, след тяхното закриване, започна и бързата му ликвидация, като поминък, за да се стигне до днешното положение. Д
За последно през миналата година се отглеждаха общо 20-тина декара в цялата община.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 27, 2021 10:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама