Най-високият връх на Гюмюрджински снежник бе покорен от ентусиасти

Милена Митева
От Милена Митева януари 28, 2021 14:55

Най-високият връх на Гюмюрджински снежник бе покорен от ентусиасти

Акценти

  • Регионален вестник, # 4/936 година XVIII, 29 януари - 4 февруари 2021 г.Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Планинари от Харманли покориха най-южната точка на България – връх Вейката.
Той е най-високият връх на източнородопския рид Гюмюрджински снежник с височина 1463 метра над морското равнище. По билото му минава държавната граница между България и Гърция и там е поставена гранична пирамида №4.
На същия рид се намира и най-високият връх в Източните Родопи – Орлица, но той е на територията на Гърция.
Най-южната точка на България бе покорена от 12 ентусиасти в неделя, 24 януари, като така стартираха и походите на групата от Града на Белоногата за 2021 година.
Походът започна от село Горно къпиново, а преходът бе 11 км в посока, като 6 от тях са по билото на планината от гранична пирамида №1 до №7.
По време на зимното изкачване нямаше снеговалеж, но вятърът бе силен, което усложни прехода.
Това е третото изкачване на този връх, като предишните бяха през пролетта и лятото.
„Участниците имаха сравнително добра екипировка, което спомогна за сравнително бързото изкачване и преминаване по маршрута“, споделя Сенсей Господин Бабамов, който е инициатор на туристическото събитие.
Двама от участниците показаха завидна студова издражливост и на височина 1000 метра се изкъпаха в ледено езеро. Станислав Василев и Дориан Кьосев демонстрираха премерен риск и се потопиха в ледените води.
На върха се открива гледката към Егейско море, най-високите върхове на Родопите, Стара планина и Беласица.
Разстоянието от 22 км бе изминато за 6 часа и 30 минути.
Следващият планински поход ще бъде през февруари.

Съвети за туристи в планината

1. Раница – основен елемент в екипировката. Раницата трябва да поеме целия ни багаж, да бъде лека и удобна за носене, защото ще бъде на гърба ни часове наред докато извършваме прехода. В същото време трябва да защити нашия багаж от влага при евентуален дъжд. За това раницата трябва да бъде подбрана много внимателно и да не се допускат никакви компромиси, от този избор може да зависи нашето здраве, дори и живот. В раницата поставяме всичко от което ще се нуждаем в планината и това, което е необходимо за нашето оцеляване там.
2. Обувки – много важен елемент от нашата екипировка. Да не забравяме, че освен по меки горски пътеки, нашето трасе може да има и скалист характер. Ето защо се нуждаем от стабилни туристически обувки, с които безпроблемно да преодоляваме скални масиви, така че нашите крака да бъдат максимално защитени от травми. Обувките трябва да бъдат здрави, много удобни и да не пропускат влага. Избягвайте да предприемате походи с чисто нови обувки. Задължително в раницата трябва да поставим и алтернативен чифт маратонки.
3. Чорапи и бельо – ето още един детайл от екипировката, който не е за пренебрегване. Тръгвайки за планината, в нашата раница трябва да има поне два резервни чифта вълнени чорапи като е желателно е да бъдат 3/4 дължина и да покрият краката ни почти до коляно. Имайте предвид, че чорапите от чиста вълна ни предпазват от ухапване от влечуги. Същото се отнася и за туристическите гети. Те са здрави и предпазват от вода и също от влечуги. Цената им варира от 30 до 60 лв. В нашите планини има поне два вида отровни змии. Що се отнася до бельото, желателно е то да бъде от мерино вълна, удобно и приятно на допир за тялото ни.
4. Дрехи – независимо дали е лято и температурите в равнината надвишават 30 градуса, когато поемаме към планината в нашата екипировка трябва да има дрехи, които да ни защитават от студ и дъжд при температури около нула градуса. Желателно е да си носим и дъждобран. Времето по високите части може рязко да се промени, за минути лятото може да се превърне в зима. Затова е хубаво да подберем дрехите си, така че да бъдем подготвени и за топло и студено време.
5. Тоалетни принаделжности и аптечка – тоалетните принадлежности са въпрос на предпочитание, но при този вид туризъм препоръчваме четка и паста за зъби, тоалетен сапун или гел, малка опаковка шампоан, кърпа за лице и тяло. Не трябва да пренебрегваме и аптечката. Ако всеки ден вземаме лекарства, трябва да осигурим необходимите количества докато сме в планината. В аптечката е необходимо да има бинт и еластичен бинт, марля, риванол, аспирин, аналгин, алергозан таблетки и маз, цитопласт и др. В планината сме изолирани и помощта най-вероятно ще закъснее, затова трябва да бъдем подготвени за всякакви ситуации. За тези, които са алергични към ухапвания от насекоми, задължително да поставят съответния противосерум на лесно и достъпно място в раницата
Аксесоари за оцеляването ни в планината
– Ветроустойчивата запалка или водоустойчив кибрит са задължителни атрибути в планината. Ние винаги трябва да бъдем подготвени да запалим огън, за да се стоплим, изсушим, да си приготвим вечеря или да държим на дистанция горските обитатели, които не са наши желани гости. Не трябва да забравяме, че мечката и вълкът са част от обитателите на нашите планини и понякога те не са безобидни. Носете винаги и алтернативна запалка и кибрит.
– Туристическата брадва ще ни помогне да си набавим дърва за огън и за евентуална защита. Това ще ни направи по-уверени в планината.
– Ножът е задължителен. Малкото джобно ножче е необходимо, когато се храним, но имаме нужда и от по-голям нож за защита.
– Челник или фенер. Не може да тръгнем на поход без светлина. Бъдете сигурни, че батериите са нови и не са изтощени или с изтекъл срок на годност.
– Компас и карта на района. Дори да познаваме отлично мястото, където отиваме, е хубаво да носим със себе си компас и карта. В планината често падат гъсти мъгли, които лесно могат да ни заблудят и да се намерим в непозната местност.

Милена Митева
От Милена Митева януари 28, 2021 14:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 910 523 преглеждания