Най-важните витамини и минерали за женското здраве

Сакар нюз
От Сакар нюз май 15, 2021 14:00 Updated

Най-важните витамини и минерали за женското здраве

Акценти

  • Регионален вестник, # 10/942 година XVIII, 12 - 18 март 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Кои са най-ценните и важни хранителни елементи за женското здраве?

1. Желязо
Една от основните функции на този елемент е, че пренася кислорода в тялото, допринася за производството на червени кръвни телца, укрепва имунната функция и регулира телесната температура. Жените се нуждаят от него, тъй като той ни помага да избегнем анемията, умората, задуха, които са характерни признаци на една отслабнала имунна система. Средната стойност на необходимите количества желязо за деня е приблизително 18 милиграма.
Къде да го открием?
В тъмнозелените листни зеленчуци, червеното месо, риба, варива и пълнозърнести храни.
Препоръчително е да ги консумирате в комбинация с витамин C, за да улесните абсорбцията на желязо.

2. Калций
Благодарение на калция укрепваме здравето на костите и зъбите, както и функцията на мускулите. Това е един от най-добрите и ценни витамини за жените, защото тялото ни се нуждае от него, най-вече за оптимално костно здраве. И тъй като жените започват да губят костна плътност още от 20-те си години, е важно да си го набавят редовно.
Къде да го открием?
В млечните продукти като мляко, сирене, кашкавал, също и в листни зеленчуци, кейл, броколи.

3. Магнезий
Този ценен елемент допринася за нормалната функция на нервната система, както и на мускулите. Помага да поддържаме нормален сърдечен ритъм, да имаме здрави кости и да регулираме нивата на кръвната захар. Не на последно място влияе благоприятно на кръвното налягане, като помага да го държим в нормални граници.
Дефицитът на магнезий в тялото може да доведе до хронични позиви за повръщане, диария, мигрена.
Къде да го открием?
В зелените зеленчуци, варивата, ядките, семената, както и в нерафинираните пълнозърнести храни.

4. Биотин
Биотинът е важен за нашите енергийни нива. Той играе важна роля и в поддържането на редица ензими, които пък участват в метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините.
Биотинът допринася за заздравяване на чупливите нокти, както и за по-здрава и красива коса.
Къде да го открием?
Слънчоглед, черен дроб, сладък картоф, бадеми, авокадо, яйца, мляко.

5. Витамин D
Допринася за добро костно здраве, растежа на клетките, подпомага нормалната функция на невромускулната и имунна системи. При дефицит на витамин D, костите могат да изтънеят, да станат по-крехки и по-чупливи.
Къде да го открием?
В по-мазните риби като сьомга и туна, черен говежди дроб, сирене.

6. Витамин А
Този ценен витамин укрепва функцията на зрението, допринася за доброто състояние на кожата, на имунната система също. Витамин А е важен за създаването и възстановяването на кожни клетки. Също така помага да се противодейства на възпаленията, причинени от кожни проблеми. Липсата на достатъчно витамин А може да е причина за развитие на екзема или други състояния на кожата.
Къде да го открием?
В зелените листни зеленчуци, както и в оранжевите и жълти зеленчуци, най-вече в сладките картофи и морковите. Също така можете да си го набавите чрез консумация на домати, плодове, млечни продукти, черен дроб, риба.

7. Пробиотик
Пробиотичните бактерии участват в широка гама процеси в тялото и функции, важни за храносмилането и качественото усвояване на всяко хранително вещество. От здравословното протичане на тези сложни процеси до голяма степен зависи и имунитетът ни.
Пробиотиците са полезни и за червата. Колкото по-добро е състоянието на червата ни, толкова по-добро ще е сътрудничеството им с останалите органи и системи в тялото.
Къде да го открием?
В киселото мляко и ферментирали храни като комбуча, кефир, кисели краставички.

8. Витамин C
Витамин С е много мощен антиоксидант, който подпомага укрепването на имунната система, като стимулира производството на бели кръвни клетки, включително специфични клетки, които атакуват външните патогени, навлезли в тялото. Витамин С повишава и концентрацията на съществуващите антитела и стимулира образуването на нови. Той се бори със свободните радикали, които предизвикват възпаления, сърдечносъдови заболявания, рак, артрит, стареене на кожата и организма.
Къде да го открием?
Във всички плодове и зеленчуци, но най-вече в цитрусите, червената чушка и броколи.

Източник: az-jenata.bg

Сакар нюз
От Сакар нюз май 15, 2021 14:00 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама