Над 400 се събраха на среща – събор в с. Планиново /обновена/

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 24, 2022 21:49

Над 400 се събраха на среща – събор в с. Планиново /обновена/

Над четиристотин човека, родени или с корени от сакарското село Планиново и гости от съседните села, се събраха на срещата събор на 24 май 2022 година. На тази дата в годините назад, когато в селото са живеели много хора, е бил традиционният събор. Не случайно и училището, и църквата в селото носят имената на светите братя Кирил и Методий.
Инициатор и главен организатор бе местният жител Стойчо Колачев, който бе и рожденик в този ден. В подготовката за събора впоследствие се включиха много хора: Тодор Тодоров, Стоян Д. Тонев, Надя Дичева, Донка Желева, Стоян Т. Тонев, кметовете: Божин Божинов – на Общината, и Христо Илчев – на с. Устрем, към което кметство административно е прикрепено и Планиново. Така бе създадена необходимата организация и подготовка за провеждане на срещата на планиновци.
Слова и поздрав за празника произнесоха открилият срещата Стоян Тонев, кметът на село Устрем Христо Илчев, кметът на Общината, който поднесе и поздравителен адрес. От съпругата на планиновеца Павел Адамов – Стойка Адамова, бе прочетена неговата поема „Планиново“. Най-вълнуващо за всички хора, а и за самата нея, бе разказът на дългогодишната учителка в местното училище, 85-годишната Донка Пеева. За историята на селото, за неговите хора и разбира се за училището, през което са минали всички хора от от 48 години нагоре – родени и израснали в селото.
На събора се срещнаха хора, които не бяха се виждали от много години. Гледаха се, питаха се кой, кой е и започваха спомените. Много се зарадваха хората на тази среща, а и центърът на селото бе придобил доста приветлив вид.
За хората бяха осигурени места за сядане в специална палатка и в помещенията на бившата търговска сграда в селото. Но те не стигнаха и много хора се бяха настанили под околните дървета или по-домове в селото, които са поддържани.
Останалото си беше като на събор – със сергиите от типа „за всекиго по нещо“, а когато засвири музиката, планиновци не чакаха покана и се хванаха на хорото.
За децата, които огласиха с веселите си гласове, за пръв път от много години бе изчистена Детската площадка, боядисани уредите и сложени люлки.
Специално за всички инициаторът за срещата – Стойчо Колачев, бе дарил голям и добре гледан овен, от който Стоян Димитров Тонев бе направил вкусен курбан за всички гости, а неговото освещаване направи архимандрит Амвросий, който сутринта бе провел литургия в местната църква.
Повечето от дошлите в селото планиновци на този ден не пропуснаха да отидат до гробищата на селото и да почистят и прелеят гробовете на своите родители или роднини.
Съборът беше много емоционален и зареждащ и планиновци си обещаха догодина отново да се съберат. Дали това ще стане, ще поживеем и ще видим.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 24, 2022 21:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама