Над 15 пъти над нормата е замърсяване от брикетната ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 20, 2022 08:14

Над 15 пъти над нормата е замърсяване от брикетната ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово

Близо 15 пъти над нормата е бил серния диоксид, изпускан от ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово, въпреки че той работи на 20% от мощността си. Това е било констатирано вчера от най-близката мобилната станция за измерване на атмосферния въздух. Стойността на измерените фини прахови частици беше 1367 мкг/м3 при норма 50 мкг/м3 за този вид обекти.

Това стана ясно след изненадващо посещение на министър-председателят Кирил Петков в ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово. Премиерът посетил обекта заедно с вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Те били придружавани от представители на РИОСВ – Стара Загора, РИОСВ – Хасково, ГД „ПБЗН“, Инспекцията по труда, Националният център по обществено здраве и анализ.

От тях министър-председателят изискал подробни доклади и бърза реакция.

Кирил Петков ще изиска и доклад от ДАНС, за да се установи кой е действителният собственик на „Брикел“ и дали има връзка с Христо Ковачки, която не е декларирана по надлежния ред.

Вицепремиерът Борислав Сандов съобщил, че през последните шест години срещу ТЕЦ „Брикел“ има 51 наказателни постановления. Голяма част от тях не са обжалвани на втора инстанция и Сандов допусна, че вероятно са написани така, че да падат в съда.

Източник: МС

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 20, 2022 08:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама