Навици, намаляващи риска от деменция

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 5, 2021 14:30

Навици, намаляващи риска от деменция

Акценти

  • Кажете „край“ на тютюнопушенето, рискът от деменция намалява значително

Свързани публикации

Все повече изследвания показват, че начинът ни на живот се отразява на здравето и функцията на мозъка. Всеки от нас има своите добри и лоши навици. Учени смятат, че някои от тях, биха могли да намалят риска от деменция и други нейни форми, като алцхаймер. Ето как може да се погрижите за здравето на мозъка си.
Продължавайте да учите през целия си живот, както и да четете книги. По този начин тренирате мозъка си, за което учените смятат, че намалява риска от деменция.
Осигурете си достатъчно часове сън. Според доклад от 2018 г., публикуван в Journal of the American Geriatrics Society, спането около 5 часа на нощ или по-малко, повишава риска от деменция или ранна смърт. Качеството на съня ни също е от значение.
Поддържайте кръвното си налягане под контрол, тъй като сърдечното здраве е важно за здравето на мозъка. Учени смятат, че високото кръвно налягане увеличава риска от деменция.
Поддържайте здравословно тегло, тъй като според редица западни изследвания, хората с по-голям индекс на телесна маса в средна възраст са по-склонни да развият деменция на по-късен етап от живота си.
Кажете „край“ на тютюнопушенето, рискът от деменция намалява значително.
Опитвайте нови неща всеки ден. Съчетаването на рутини, поемането на нови предизвикателства и излизането извън зоната на комфорт осигуряват стимулация, която може да помогне на мозъка ни да поддържа своята устойчивост.
Избирайте по-ярки храни. Плодовете и зеленчуците дължат своя цвят на пигменти, които са мощни източници на полезни вещества, а тези с по-наситените цветове ни осигуряват богата гама от антиоксиданти. Тук може да прочетете още за полезността на цветните храни.
Лекувайте депресията, тъй като западни проучвания показват, че може да има връзка между броя на епизодите на депресия, от които човек страда, и неговия риск от деменция.
Спортувайте редовно. Спортът поддържа тялото и мозъка в добро здраве, а колкото по-здрави са те, толкова повече се намалява рискът от когнитивни проблеми и деменция, включително болестта на Алцхаймер, смятат учени.
Контролирайте нивата на кръвната си захар. Според Mayo Clinic, диабетът може да увреди кръвоносните съдове, увеличавайки риска от съдова деменция, предизвикана от намален приток на кръв към мозъка.
Хранете се по модела на средиземноморската диета, която включва консумацията на пресни плодове и зеленчуци, риба, морски дарове, зехтин и други полезни храни.
Поглезете се с масаж. Според изследване на University of Miami and Duke University, масажът на тялото спомага за понижаване на нивата на хормона на стреса кортизол, като същевременно повишава синтеза на мозъчните химикали, отговорни за нашето добро настроение.

Източник: az-jenata.bg

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 5, 2021 14:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама