Музеят в Свиленград с нов сборник изследвания, посветени на р. Марица

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 30, 2021 09:52

Музеят в Свиленград с нов сборник изследвания, посветени на р. Марица

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 26 ноември - 2 декември 2021 г., брой 43/975 година XVIII Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

Настоящият осми поред сборник на Исторически музей – Свиленград е резултат от проведената през есента на 2020 г. кръгла маса на тема: „Марица – реката, която ни свързва“.
Темата на нашите изследователски усилия бе предопределена от разбирането ни за значението на река Марица за развитието на региона от древността до най-ново време. Без съмнение плодородните земи и важният транспортен коридор, който осигурява тази река, са сред най-важните причини за образуването на множество селища по течението й още в древността.
За това свидетелства фактът, че през античността реката е била почитана като божество, както може да се съди от нумизматичните находки, на които Марица е изобразена като коронован дългобрад мъж, заобиколен от житни класове – символ на плодородието и изобилието. През средновековието в района на днешния град Свиленград е съществувало селище, известно под името Кинекли или Канаклия, а за връзка между земите на двата бряга на пълноводната река са били използвани салове. Появата на съвременния град свързваме с построяването на каменния мост над река Марица през 1529 г. – едно значимо за времето си пътно съоръжение, около което се появява тържище, а скоро след това и селище. През втората половина на XVI век

малкото крайпътното селище бързо се разраства до град,

наречен Мустафа паша по името на благодетеля, построил над реката моста, който е символ на града и до днес.
Отзовавайки се на поканата на екипа на Исторически музей – Свиленград, авторите на включените в сборника статии насочиха усилията си към проучване на разнообразни теми, свързани със значението на близостта на река Марица за историята и развитието на Свиленград, което вярваме ще допринесе за обогатяването на познанията ни за града и неговите околности.
Без претенции за изчерпателност на възможните теми и гледни точни се надяваме, че представените в сборника статии ще запознаят читателите с една жива и пъстра картина на живота и бита на обитателите на земите около днешния град Свиленград и ще привлекат интереса на бъдещите изследователи към по-нататъшното научно проучване на значението на река Марица за историята на града. Надяваме се също да провокираме допълнително любознателността на младите свиленградчани и интереса им към миналото на региона и местните традиции. Ще се радваме, ако изследванията ни допринесат за осмислянето на мястото на този граничен район в българската история и стимулират новите поколения да положат усилия за съхраняване на културно-историческото наследство и природните богатства на Свиленград.

Животът по поречието на Марица се заражда още от древността.

Тя е не само търговски път, но и символ на една развиваща се икономика и цивилизация Музейният археолог Ирена Русева прави преглед на археологическите проучвания по поречието на река Марица в района между Харманли и с. Капитан Андреево, а почетният гражданин на Хасково и бивш музеен директор в областния град представя реката като търговски път. За корабоплаване по долното течение на река Марица пише в статията си д-р Атанасиос Гуридис.

Благодарение на реката, хората се прехранвали чрез риболов, салджийство, мелничарство, забавлявали са се, ползвали са водите й за хигиенизиране на дома и тялото. Има и периоди на прииждане или замръзване на водите, когато те се превръщат в бедствие за местните жители. На тези теми са посветени проучванията на Елена Митева, Атанас Атанасов, Атанас Куманов. Защитени видове и местообитания в поречието на река Марица в района на Свиленград представя Градимир Градев и екип от „Зелени балкани“, д-р Стефан Димитров дава нови сведения и интерпретации за Стария мост, Христина Парушева се спира на легенди и митове за река Марица и Стария мост. Оказа се, че река Марица при Свиленград е била запечатана в картина на К. Щъркелов, за което разказва Златка Михайлова от Хасково.

Много страници са посветени и на рибарите от Свиленград, Ат. Куманов е подбрал интересни и забавни случки от живота им покрай реката. Книгата е онагледена с много снимки, някои от архива на музея, други от инициирания от музея конкурс „Забравени приказки, разказани по старите снимки“ или издирени скоро.
Авторите са се постарали да представят изследванията си и като забавно четиво, не липсват описания на колоритни месни истории и личности, снимки от т.н. Остров на блажените, от нудисткия плаж от 30-те години и др.
Изданието е реализирано с финансовата помощ на Министерство на културата по програма „Помощ за книгата“.
Източник: Исторически музей – Свиленград

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 30, 2021 09:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама