Мощите на шест светци се пазят в старата църква в Града на Белоногата

Милена Митева
От Милена Митева февруари 18, 2021 10:10

Мощите на шест светци се пазят в старата църква в Града на Белоногата

Акценти

  • Регионален вестник, # 6/938 година XVIII, 12 - 18 февруари 2021 г.Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Мощи на шест светци се съхраняват в храм “Свети Атанасий“ в Харманли. За поклонение, благословение и духовна радост на миряните те ще бъдат изнасяни на празници.
Християните ще могат да се поклонят пред мощите на Св. Кирик, честващ се на 15 юли, Св. Вмчк Димитър Солунски на 26 октомври, Св. Свещеномъченик Харалампий, отбелязан на 10 февруари, Св. Мчк Трифон, почетен на 1 февруари, Св. Апостол Варнава, на 11 юни и 4 януари – Събор на Св. 70 апостоли и Св. Вмчк и целител Пантелеймон на 27 юли.
„Желанието ми е в храма да имаме частица от мощите на Св. Прп Параскева – Петка Търновска, която се чества на 14 октомври. Мощите на преподобна Петка са ми лично подарени и в момента се съхраняват в един манастир“, споделя йеромонах Максим, председател на настоятелството на храма.
В църквата също така се пази и елей от кандилото на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, донесен от град Бари в Италия, с който всеки дошъл в храма на неделна или празнична Св. Литургия бива помазван по установена вече традиция.
“Всички тези светини за голяма духовна радост за енорията и града ни. Честити сме, че ги имаме!”, казва в заключение духовното лице.

Със Света литургия, поклон пред мощите и Св. Свещеномъченик Харалампий и освещаване на мед бе почетен празникът на светеца. На 10 февруари в старата църка в Града на Белоногата се събраха вярващи. В края на службата отец Максим раздаде нафора на християните с пожелание “На много я лета!”.
На 14 февруари, неделя, в местността Трифончето  бe отбелязан празникът на лозари и винари – Трифон Зарезан, на параклиса „Св. Трифон“. Там бяха изнесени мощите на Светеца. На службата  присъства Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, който води Утринното богослужение и тържествената литургия в храма. Последва празничен водосвет и ритуал по зарязване на лозе.
По традиция бе раздаден и курбан за здраве и берекет при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Милена Митева
От Милена Митева февруари 18, 2021 10:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.