Момичета огласиха Устрем на Лазарица

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 7, 2021 09:19

Момичета огласиха Устрем на Лазарица

Акценти

  • Регионален вестник, # 17/949 година XVIII, 30 април – 13 май 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Седем момичета на възраст между 14-17 години по своя инициатива направиха празника на Лазарица по приятен и хубав за жителите на най-голямото село в община Тополовград – Устрем.
Дълго време те търсили подходящите народни носии, за да се облекат, както някога това правели лазарките и разучавали от възрастни жени от селото подходящите за хубавия християнски пролетен празник песни. Получили помощ и подкрепа от местното читалище, Клуба на пенсионера и Кмета на селото.
Стараели се това доколкото е възможно да остане в тайна, за да изненадат приятно съселяните си на празника и успели в начинанието си. Така още рано сутринта на 24 април, събота, те огласили селото със песните и лазарските танци и зарадвали местните хора. Постарали се да обиколят и зарадват колкото се може повече къщи, заведения и магазини в селото, за да направят празника по-близо до автентичното му празнуване някога.
Доскоро в Устрем така се отбелязваше и Коледата, но с течение на годините спазването на тази традиция постепенно намаля и е на изчезване, поради липса на млади хора, които да я поемат и продължат.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 7, 2021 09:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама