Мобилното приложение 0700 – безплатно решение на скъп проблем

Ива Вангелова
От Ива Вангелова март 18, 2022 10:19

Мобилното приложение 0700 – безплатно решение на скъп проблем

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 18 - 24 март 2022 г., брой 11/989, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

За да си решим възникнал проблем с интернета и телевизията вкъщи, или да получим информация от дадена институция, ни се налага да наберем предоставения от тях телефонен номер за връзка. Най-често той започва с код 0700, а това означава, че е импулсен.
Обажданията, минаващи през този код НЕ са безплатни и никога не са включени в плановете на мобилните оператори. Най-често цената за минута разговор струва между 0,30 до 1,20 лева. Много хора не знаят това и го установяват чак, когато им излезе фактурата за сметка.
Това се е случило и с Пламен Тенев, който е софтуерен специалист. След като е бил потърпевш от разговор с подобен номер, той се е принудил да създаде приложение, което да превръща код 0700 в нормален телефонен номер и не се плаща за това.
От Сакарнюз го потърсихме, лично да ни разкаже своята история и подробности около създаването на „Приложение 0700 – безплатните номера“. Ето какво сподели пред Сакарнюз младият човек:

„Съпротивата с номер 0700 поведох, след като сметката ми скочи с 25 лв. от един разговор ”

Как Ви дойде идеята да създадете това приложение? Кое Ви предизвика?
Идеята ми дойде, след като лично се оказах потърпевш. Историята е следната: Имах проблем с телевизионния си интернет и за да го реша, дълго време разговарях с оставения за контакт номер. Той естествено започваше с код 0700. След като ми излезе месечната фактура, установих, че имам 25 лв. генерирана сметка. Това много ме ядоса и си казах: „Тази няма да я бъде! Сега ще ви дам да се разберете!“. Така поведох съпротивата.

Вие сте софтуерен специалист. Предизвикателство ли бе за Вас създаването му?
Да, точно предизвикателство си беше. Разбрах, че зад всеки номер с код 0700 стои един нормален телефонен номер. Дали е мобилен с 08, или стационарен с 02 (за София) няма значение. Важното е, че хората трябва да имат достъп именно до тези номера, скрити зад обвивката 0700. Те реално са безплатни в зависимост от абонаментния план на потребителя. Но в днешно време всички мобилни оператори предлагат пакети с безплатни минути към всички останали.
Мобилното приложение се нарича „0700 – безплатните номера“ и съдържа телефонен указател с всички известни номера, скрити зад 0700. Така че, когато ви се наложи да звъннете на номер с код 0700, първо проверете в „0700 – безплатните номера“ дали го няма, за да не ви се налага да плащате допълнително.

Коя година го разработихте и има ли голям интерес към него? Колко потребители до момента го използват?
Приложението е създадено от януари 2018 г., като до момента около 70 000 души се възползват от удобствата му.

Нужен ли е интернет, за да се използва от потребителите?
Интернет е нужен за първоначалното инсталиране на приложението. След това може да се ползва и без него, но за да се обновява, от време на време пак е добре да се актуализира.

Поддържате ли го постоянно, добавяте ли непрекъснато още телефонни номера?
Нови подобни номера се добавят ежедневно. Например последната новост в приложението е по инициатива на член от моя екип, която живее в Норвегия. Дамата предложи да добавим номерата на всички посолства. Като човек който живее извън България, знае колко са важни тези номера за хората в чужбина.
Ако на някой пътуващ българин му потрябва и няма интернет или роуминг там където е, това, което ние предлагаме ще му е от голяма полза.
Постоянно разширяваме кръга от номера и обмисляме начини, където би било най-нужно и полезно.
Един друг пример, за който мога да ви разкажа, е, че ако не ви е спешен разговорът, в случай че институцията има предоставен email за контакт, можете да напишете писмо, на което ще получите отговор, но не веднага. Влиза се в приложението намирате email и с един клик започвате да пишете писмото си.
Така че гледаме да сме полезни на хората изцяло с контакт, независимо дали чрез телефонен номер, или email.
Самите потребители също има вариант да подадат заявка за контакт и по този начин ние обработваме запитванията.

Безплатно ли е приложението? Ако да, Вие нищо не печелите от него, което доказва, че сте го направили само на добра воля и само, за да сте в помощ на хората.
Ние се опитваме да качим нашите потребители на ежемесечни дарения, но срещаме доста голяма съпротива. Има и реклами, от които идва някакъв минимален доход. Но общо взето за кармата го правим. Не сме го направили да печелим и точно за това сме го „облекли“ и под формата на неправителствена организация – ние сме “Фондация 0700”.

Не сте ли получавали обаждания или заплахи от някой, тъй като чрез него драстично намалявате нечии печалби?
Със сигурност собствениците на такива номера не се радват от това мое постижение. Постоянно се опитват да ги сменят, но щом нашите потребители разберат това, ни сигнализират и ние непрекъснато ги обновяваме.
Играта между мен и тях е на котка и мишка. Гоним се постоянно.

Телефони за връзка, започващи с код 0700 са предоставили почти всички държавни институции, банки, застрахователни и енерго дружества, ЕРП-та, куриерски фирми, онлайн търговци, телекоми, превозвачи, медицински институции, сервизи и много други институции, които печелят и от телефонните услуги.
Обажданията към него най-често струват между 0,30 до 1,20 лева на минута.
Разговорът там обаче преминава през автоматична система изчакване, оператор, отново изчакване и така между 5 и 30 минути. Накрая на месеца потребителят плаща сметка, която може да е по-голяма дори от абонаментния му план с включени безплатни минути и интернет.
Докато обаждания към телефон 0800 са за сметка на този, когото търсим. Повечето компании и институции обаче не са избрали този вариант.

Пламен Тенев е роден на 3 май 1990 г. в София.
От 2009 г. до 2013 г. – ОКС Бакалавър „Компютърни системи и технологии” във Факултета за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт (ФаГИОПМ) при ТУ София. От 2013 г. до 2014 г. – ОКС Магистър „Компютърни системи и технологии” във ФаГИОПМ. От 2015 г. до настоящия момент – Докторант по научна специалност „Системно програмиране” във ФаГИОПМ.
Професионална дейност: от юли 2012 г. до януари 2013 г. – стажант в SAP LABS – България. От януари 2013 г. до настоящия момент – работи като софтуерен разработчик.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова март 18, 2022 10:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама