Мнозинството съветници пак не одобри заема за фотоволтаична централа

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 8, 2022 09:51

Мнозинството съветници пак не одобри заема за фотоволтаична централа

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 4 - 10 ноември 2022 г., брой 40/1018, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

И третото поредно гласуване в рамките на един месец отхвърли предложението на кмета на общината Божин Божинов за вземане на заем за изграждане на фотоволтаици. Докладната бе предложена на две редовни и едно извънредно заседания на ОбС – Тополовград, едномилионният дълг, за който се искаше одобрението на общинските съветници, бе необходим, за да се изгради централа за производство на електричество за нуждите на общината.
Това не стана, след като нито един от съветниците от ГЕРБ – Васил Сяров, Борис Борисов, Катя Гешева и Светла Михайлова, БСП – Кера Спирова и Янко Янков, БДЦ – Наско Стоянов и Тодор Коджаманов и напусналите МК „За възраждане на община Тополовград“ – Пламен Минчев и Митко Батчев не подкрепиха това предложение. /Отсъстваха Петьо Златев от „За Възраждане на община Тополовград” и Атанас Анастасов от ГЕРБ/. Присъстващите на заседанието гласуваха „въздържал се“ или „против“ и на последната сесия на 28 октомври. Така до заветното мнозинство от 9 гласа, необходимо за да се подкрепи предложението, пак не се стигна.
Самото заседание започна мирно, тихо и кротко и съветниците набързо преминаха през първите девет точки от дневния ред. Те бяха рутинни – разпореждане със собственост, отдаване под наем, допълване на списъци и т.н. Това беше докато стигнаха до „горещите“ десета и единадесета точки, касаещи именно вземане на решения за въпросния милионен заем.
Десетата точка всъщност касаеше нещо принципно и за в бъдеще: „Одобряване на процедура за избор на финансова или кредитна институция или финансов посредник в община Тополовград“. Опитите на кмета Божинов, съветника Коста Стойчев от групата на „За Възраждане на община Тополовград“ да убедят опозицията, че това е принципен въпрос и не касае само сегашното искане за заем, останаха безрезултатни. Напрежението се покачи, това предложение бе отхвърлено и започнаха споровете, оказали се безсмислени за искания кредит по вече т. 11. Докладната бе „Поемане на общински дълг чрез сключване на договор за дългосрочен инвестиционен кредит от финансова институция с цел изграждане на общински фотоволтаичен парк на територията на град Тополовград“.
От страна на защитниците на искането, кметът, подкрепящите го съветници – Коста Стойчев и Красимир Иванов, юристът на общината Яна Хлебарова, началникът на отдела ППУТ Красимира Атанасова, зам.-кметът Данчо Трифонов, приведоха различни доводи, примери, обосновки, посочване на конкретни общини, в които това се прави и т.н., но без резултат. Борис Борисов от ГЕРБ, който е и Почетен гражданин на Тополовград, се опита да направи предложения за постигане на съгласие – нови процедури, обсъждания, търсене на варианти, програми, проекти и т.н. Това обаче по-скоро изглеждаше като един личен наивен опит да обедини позицията на съпартийците си и битността си на почетен гражданин и по начало беше „мисия невъзможна“, като в края на краищата и той не подкрепи тегленето на заема. Решението не бе прието и вероятно това бе последен опит да се търси съгласи за изграждането на тази централа.
Председателят на ОбС Пламен Минчев пък се разкрещя на гражданка, присъстваща на сесията, която искаше да зададе въпрос. Той не й позволи, понеже вече било извън точката /11-а/ и понеже тя настояваше, той я отстрани от залата и заплаши да извика органите на МВР.
След случилото се бе дадена почивка и на практика сесията завърши бързо с няколкото останали докладни записки за разглеждане.

Красимира Атанасова, в отговор на въпроса на Васил Сяров: има ли проект?
В отговор на въпрос на Васил Сяров дали има проект беше обяснено следното: След осигуряване на финансиране за изграждане на фотоволтаиците, Общината планира да обяви процедура по реда на ЗОП – открита процедура с предмет: „Изпълнение на инженеринг (работно проектиране, строителство, доставка на материали/ оборудване и авторски надзор) във връзка с изпълнение на дейности по изграждане на фотоволтаичен парк за нуждите на община Тополовград.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 8, 2022 09:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама