Младежи изучаваха биоразнообразието на Сакар планина

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 15, 2022 19:16

Младежи изучаваха биоразнообразието на Сакар планина

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 11 - 17 ноември 2022 г., брой 41/1019, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Есенен лагер, посветен на изучаване биоразнообразието и климатичните предизвикателства в южната част на Сакар планина, бе проведен в края на миналата седмица.
Този път той бе с участието на млади хора на възраст между 16 и 20 години от общините Тополовград и Свиленград, които заедно с експерти научиха повече за този южен, нежен, както се изрази един от организаторите – Камен Бакърджиев.
Базата и изходната точка бяха в с. Орешник, а за два дни бе обходена голяма част от тази край на планината и разгледани различни растения и природни забележителности. Младежите под ръководството и напътствията на Росен Василев, член на УС на Българска фондация “Биоразнообразие” (БФБ) намериха непозната гъба и са установиха, че тя е нов вид за Сакар планина – Scleroderma polyrhizum. Тя е отровна и поради това вероятно не е добре проучена.
Той запозна участниците в лагера как да различават различните видове дървета по листата.
Това е второто подобно събитие, след пролетния лагер по проект Climate game on, но този път бе организирано от БФБ с подкрепата на програма „Младежи за околна среда“ на Министерството на околната среда и водите чрез възлагане от РИОСВ – Хасково.
Втори есенен лагер по същата тема ще се проведе в края на тази седмица на 12 и 13 ноември, този път с участието на млади хора на същата възраст от вече три общини. Освен от общините Тополовград и Свиленград в него ще участват и техни връстници от община Харманли.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 15, 2022 19:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама