Млада поетеса залива читатели с „Водопад от суети“

Ива Вангелова
От Ива Вангелова септември 3, 2021 10:18

Млада поетеса залива читатели с „Водопад от суети“

Акценти

  • Всеки, който има желание да се впусне във водопада от стихове на Десислава Илкова, може да го направи, като се свърже лично с нея, чрез Фейсбук страница й

Свързани публикации

Скоро издадохте първата си авторска книга, как се стигна до този момент? Мечта ли беше това нейно издаване или по-скоро стечение на обстоятелствата?
Пиша стихове отдавна, но досега ги пазех само за себе си. Няколко пъти съм мислила над идеята да издам стихосбирка, но всеки път съм го отлагала във времето. Тази година реших, че е време да поема и в тази посока и да реализирам една своя идея и мечта, и го направих. Благодаря на Фондация „Буквите“, че успяхме в много кратък срок да отпечатаме книгата.

Как се чувствате след като „Водопад от суети“ излезе от печат?
Чувствам се много щастлива, удовлетворена и вдъхновена да пиша още и още. Отпечатването на книгата сякаш даде някакъв тласък на всички идеи, които съм имала през годините, и в момента съм амбицирана да продължа сериозно в тази посока.

Посветени ли са на някой конкретен човек Вашите стихове? Как Ви дойде идеята за заглавието на стихосбирката?
Да, много от стиховете са посветени на мои близки. Имам много стихове, посветени на съпруга ми и на сестра ми. Има и такива, вдъхновени от конкретни хора на улицата, непознати, художествена измислица. Не всички стихове олицетворяват мен и моя живот.
Имам цяла глава в книгата, посветена на баба ми, която вече не е сред нас, но е най-добрият и мъдър човек, когото познавам, и исках да й отредя специално място в книгата.
Идеята за заглавието дойде от идеята на стихотворение, носещо това заглавие, което включих в книгата. В първия миг, в който реших, че ще издам книгата, това беше заглавието, което си представих на корицата. За мен то олицетворява водопада от емоции у всеки един от нас – усмивка, гняв, самота, любов… и винаги по малко суета. Самите ние сме един водопад от суети.

Официално представяне на книгата състоя ли се и ако не, планувате ли такова?
Все още не съм правила официално представяне. Ще организирам такова, но с оглед пандемичната обстановка все още обмислям къде и как точно да се случи.

От кога се занимавате с поезия?
Чета от съвсем малка и първите книжки, които обожавах да чета, бяха с детски стихчета. Самата аз започнах да пиша на 6-годишна възраст. От тогава любовта ми към поезията и към литературата е част от ежедневието ми.

Дължите ли на някой конкретен човек благодарност за любовта си към словото?
Мога да благодаря на майка ми, която ми е купила първите книжки и ме е научила да чета. Това беше любов от пръв поглед.

Какво Ви вдъхновява да пишете? Според Вас може ли и най-дребната случка или мисъл да станат повод за създаване на едно стихотворение?
Абсолютно всичко може да ме вдъхнови да пиша – от капката роса върху розите, които виждам пред вкъщи, до събитие, което е разтърсило живота ми. Писала съм стихове, докато съм в колата, на светофара, ставала съм от леглото, за да запиша нещо, което е тръгнало в съзнанието ми. Това е порив. Нещо, което буквално извира от душата.

Имате ли си любими автори? Българска или чужда литература предпочитате?
Чета много, постоянно имам поне три книги на нощното си шкафче и обикновено чета по няколко едновременно. Обожавам класическата българска литература, Александър Дюма, Николай Хайтов, съвременните автори като Георги Бърдаров, стиховете на Димчо Дебелянов, Дамян Дамянов и много, много други.

Смятате ли да продължавате с издаването на още други книги?
Със сигурност това няма да бъде последната ми книга. В момента продължавам да пиша и материал за следваща стихосбирка ще имам съвсем скоро. Имам идея и за друга книга, но засега предпочитам да я запазя в тайна.

Десислава Илкова е родена в Харманли. Завършила е езикова паралелка в СУ „Неофит Рилски“ с английски и френски език. След това бакалавър Международни отношения в ЮЗУ Благоевград и магистър Международни бизнес отношения в Софийски университет.
Освен английски и френски, изучавала е още арабски и немски език. Езиците са й страст, също като литературата.
От 2007 г. живее в София. Омъжена, с едно дете.
От доста години се занимава с маркетинг и в момента това е нейната основна професия.

Всеки, който има желание да се впусне във водопада от стихове на Десислава Илкова, може да го направи, като се свърже лично с нея, чрез Фейсбук страница й: https://www.facebook.com/awaterfallofvanities/
Тя е приготвила няколко варианти: книга с мека корица, книга с твърда корица и луксозен подаръчен комплект, включващ книга с твърда корица, чаша за чай и книгоразделител.
“Всяка книга ще бъде изпратена лично от мен, с послание и в красива опаковка, до посочен от вас адрес“, обяснява младата поетеса в страницата си.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова септември 3, 2021 10:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама