Мария Тонева: „Щастливите отношения правят живота пълноценен и са най-големия източник на удовлетворение”

Милена Митева
От Милена Митева април 12, 2021 11:05

Мария Тонева: „Щастливите отношения правят живота пълноценен и са най-големия източник на удовлетворение”

Акценти

  • Регионален вестник, # 14/946 година XVIII, 9 - 15 април 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Мария Тонева е писател, пътешественик и консултант по личностно развитие 

Представи се на читателите ни!
Казвам се Мария Тонева и съм от Харманли. Имам завършено икономическо и журналистическо образование, а от няколко години работя в сферата на висшето образование. Много обичам да пътувам и да опознавам нови страни и култури, както и да чета разнообразна литература. В свободното си време пиша и развивам блога си www.mariatoneva.com, който ме зарежда с положителни емоции и е израз на креативността ми. Също така обичам да съм сред природата, да прекарвам време със семейството и любимите ми хора.

Сподели за своя път на личностно развитие от България до Англия?
Завърших образованието си в България и живях 9 години в Пловдив. През това време натрупах много знания и пробвах различни неща, за да разбера по-добре с какво искам да се занимавам. Може би на читателите ще им е интересно да споделя, че преди 10 години бях стажант в харманлийския вестник „Наблюдател“. Беше много интересно и полезно начинание и съм благодарна за този опит.
Решението ми да замина в чужбина не беше лесно, но беше правилното в онзи момент и не съжалявам. При мен беше вследствие от съвкупност от фактори, сред които лични, професионални и финансови. Но в същото време знам, че ако обстоятелствата се променят и вече не съм щастлива в Англия, винаги мога да направя друг избор и да се прибера в България.

Живееш в чужбина, какво научи от живота там?
Страшно много неща научих, какъвто е случаят с всяка голяма промяна. Първото е, че Родината е най-мила и свидна, когато си далеч от нея. Изградих по-голяма издръжливост, упоритост и самоувереност вследствие на трудностите, през които преминах. Научих, че човек трябва постоянно да се развива и започнах да мечтая и действам по-смело. Със съзнанието съм, че всяко нещо в живота си има цена и ако наистина го искаме, трябва да сме готови да я платим.
Животът в чужбина ми помогна да видя по-ясно, че навсякъде човек има проблеми и трудности, просто те са от различно естество.

Мария, как реши да започнеш да се занимаваш с личностно развитие и да пишеш за различни теми?
Интересът ми към личностното развитие е от много години и обединен със страстта ми към писането даде плод в създаването на моя блог преди 5 години. Смятам, че всеки човек трябва да се изразява творчески по някакъв начин и когато това липса, се усеща една празнота и липса на ентусиазъм. Имах идеята да пиша години преди да събера смелостта да започна. Сега изпитвам огромна удовлетвореност, че достигам до хората със своите статии и постове и им помагам да опознаят себе си и да предприемат действия към по-щастлив, балансиран и пълноценен живот.
Темите, по които пиша в блога, са личностно развитие, взаимоотношения и лайфстайл. Чрез статиите за личностно развитие давам съвети как да се справим със съпротивата към промяната, как да разберем какво е нашето творческо проявление, методи за поставяне на цели, за важността на времето и приоритетите, за силата на индивидуалността, за вдъхновението и обичта към себе си.
В категорията отношения съм написала статии за основите на здравата любовна връзка, за женската и мъжката енергия, как да намерим любовта, как да поставяме здравословни граници и да казваме „не“, за силата и проявленията на женствеността, романтиката и нарцистичните отношения.
Лайфстайл за мен е начин на живот, който ни харесва и отговаря на вътрешните ни потребности. В тази категория можете да намерите разкази за екзотични пътувания, посещения на културни събития, съвети за благосъстояние, важността на града, в който живеем, изграждане на професионален имидж, както и лични истории за мои преживявания в чужбина.
Ако читателите искат да получават най-новите статии на имейла си, могат да се запишат за нюзлетъра от бутона „Нека се свържем“.

Можеш ли да опре-делиш коя от тях е твоя слабост?
Oтношенията, защото са сложни, многопластови и се променят. В това число включвам взаимоотношенията както с любимия, така и със семейството, приятелите, колегите. Според мен човек може много повече да повлияе върху стандарта си на живот и собствения си свят, отколкото върху отношенията, защото те са двустранен процес. Щастливите отношения правят живота пълноценен и са може би най-големият източник на удовлетворение, особено при жените.

Какви са ползите от твоите съвети?
Ще отговоря с илюстрация от моя живот. Преди да създам моя блог винаги, когато се чувствах обезверена, тъжна, объркана и желаеща да променя нещо, отварях сайта на една американска психоложка. Нейният стил, изказ, откритостта и темите, по които пише, допаднаха много на моето усещане за нещата. И така всеки път, когато имах нужда от насърчение, разбиране и мотивация, четях и препрочитах статиите й. Тя не ме познава, но чрез призванието си ми е помагала многократно. Мечтаех си и аз един ден да мога да вдъхновявам и помагам на хората по начина, по който тя ми въздейства. А иначе истински препоръки от читатели можете да намерите на страницата на блога „Препоръки“.

Написала си книга за любовни отношения и житейски баланс, която е достъпна онлайн. Имаш ли идеи за други?
Електронната ми книга „Сладка, секси, сензитивна“ е кратък наръчник за щастливи отношения. Написах я с много любов и е достъпна за безплатно изтегляне от страницата на сайта „Безплатни материали“. Препоръчвам я на всички хора, които искат да създадат успешна връзка или да подобрят настоящата. В нея ще прочетете кои са 7-те сценария, с които може би се сблъсквате в любовта и 6-е ключа, които могат да ви помогнат да изградите по-успешни връзки – ако сте необвързани, или имате партньор.
Имам и доста други идеи, които се надявам да осъществя в близко бъдеще.

В България или в Англия хората се интересуват повече от личностно развитие и как там работят в тази посока?
По мои наблюдения хората в Англия се интересуват повече от професионално развитие, ориентирани са изключително много към кариерата и финансовата стабилност. Докато идеите за личностно развитие и растеж са сравнително по-нови и интересни за хората в България. Смятам, че ние, българите, държим много на семейните ценности, отношенията, обичаме да се забавляваме и да се разтоварваме повече. Виждам все повече хора в България, които се интересуват от това да се развиват, да подобряват живота си и са се заели да го правят активно чрез книги, курсове, блогове, обучения.

Какво трябва да прави човек, за да успее да развива себе си? Достатъчно ли е само да се четат материали, свързани с личностното развитие или е необходимо и нещо повече?
Само с четене не става. Хубаво е човек да чете и да се информира, но е важно и от какви източници е информацията. Съветвам хората да прекарват всяко мнение, твърдение, книга, статия през собствената си призма и усещане за истинност – „Това наистина ли е вярно за мен?“. След това моят способ е паралелно да се работи върху настройката и да се прилагат реални действия. Много помага, ако човек има хора около себе си, които също се развиват и си помагат едни на други в израстването.

Какво би посъветвала хората, които пренебрегват тази материя?
Мисля, че почти всеки би се заинтересувал, ако попадне на правилния човек, който успее да му разкрие ползите от личностното развитие. Всички ние реагираме на различни неща, може би тук е валидна поговорката, че ако ученикът е готов, учителят ще се появи. На хората, които напълно отричат тази сфера, ще им кажа, че в това няма проблем, не всичко е за всички.

Какъв е най-големият психологически проблем на българина в настоящата кризисна ситуация?
На всички ни не е лесно и тази ситуация на несигурност и нестабилност продължава вече доста дълго. По мое мнение, като слагам и себе си в това число, не ни достига вяра и търпение. Вяра, че в крайна сметка всичко е за някакво по-висше добро и е трябвало да стане така, че Господ знае най-добре и ни пази и закриля. Търпение, че и това ще мине и приемане на реалността.

А в чужбина как стоят нещата?
Трудно, като навсякъде. Ограниченията тук са много по-стриктни и продължителни. Може би хората в Англия приемат нещата малко по-спокойно и не толкова емоционално.

Каква ще бъде следващата ти стъпка към твоето собствено личностно развитие?
Тази година съм решила да развивам 3 сфери – женственост, здраве и опазване на околната среда. Наскоро записах серия от видеа на тема женственост, в които говоря за различни аспекти на женската сила и как можем да я развиваме и да се зареждаме. Можете да се запишете за нюзлетъра от сайта ми или да следите във Фейсбук и Инстаграм кога видеата ще бъдат достъпни отново.
Относно здравето и околната среда, след всичко случило се през изминалата година, реших да предприема по-холистичен подход към живота. Той включва изграждане на нови, положителни навици за физическото ми благосъстояние и енергия, както и отпечатъка ми върху природата. Всяко малко действие се натрупва и води до положителни промени.
Надявам се чрез статиите на блога и публикациите в социалните мрежи да вдъхновявам и мотивирам читателите да си изградят живот, изпълнен с любов, щастие, успех, удовлетворение и забавление. На всички читатели на Сакарнюз искам да пожелая да бъдат здрави, да следват мечтите си и да не спират да се развиват!

Милена Митева
От Милена Митева април 12, 2021 11:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 867 114 преглеждания