Манолова: “Минимум 800 млн. лв. са откраднати при санирането”

Сакар нюз
От Сакар нюз април 2, 2021 14:30

Манолова: “Минимум 800 млн. лв. са откраднати при санирането”

Акценти

  • Регионален вестник, # 13/945 година XVIII, 2-8 април 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

От общо 2 млрд. лв. по първата част на оперативна програма „Енергийна ефективност“ за саниране на жилищни сгради, отклонените средства са около 800 млн. лв.  Това са половината от парите за преизчисляване на пенсиите на всички пенсионери. Става дума за надписвани сметки, а в същото време има санирани блокове с дупки на покрива и без дограма, като в Червен бряг.
Това заяви Мая Манолова от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ във видео на живо във Фейсбук във връзка със сигнали на граждани за отклонените средства по програмата за саниране.
Получихме сигнали от Бургас, Хасково, Пловдив, Благоевград, София и Кюстендил, от които става ясно как са отклонявани парите за саниране. Това се случва основно по три начина – изписване на средства за саниране на подземни части, които не подлежат  на саниране, начисляване на 10 % непредвидени разходи, които не би следвало да ги има, щом сградата има технически паспорт, както и плащане на средства за дейности, които вече са извършени от собствениците, в това число за вече сменени дограми, които се изписват като подлежащи на смяна, обясни Манолова. Тя даде пример с договор за саниране на 21-етажен блок в Бургас. От 21 етажа 20 са надземни, а един е подземен. Подземният етаж също е включен в сметката за саниране. Така от общо 1,3 млн. лв., платени за санирането на този блок, 157 хил. лв. са отклонени за саниране на подземния етаж. В същия договор са начислени и 10 % непредвидени разходи, които в случая са на стойност 120 хил. лв., въпреки че сградата има технически паспорт с точни размери и не би трябвало да има непредвидени разходи. В самия проект е посочено ясно, че 233 прозореца няма да се подменят, защото са сменени от собствениците. Документите обаче сочат, че 233 прозореца са отчетени с подменена дограма и за това са разплатени 208 хил. лв., допълни Манолова и подчерта, че общата сума отклонена от санирането на блока е около 500 млн. лв., което е близо 40 % от общата стойност.

Платена публикация

По време на предизборна кампания, не се допускат коментари!

Сакар нюз
От Сакар нюз април 2, 2021 14:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама