Лазарки танцуваха в двора на храм

Милена Митева
От Милена Митева май 7, 2021 09:20

Лазарки танцуваха в двора на храм

Акценти

  • Регионален вестник, # 17/949 година XVIII, 30 април – 13 май 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Лазарки танцуваха в двора на храм „Свети Атанасий“ в Харманли. В събота, 24 април, самодейците от Фолклорен клуб „Загрей“ пристъпиха в двора на църквата и извиха празничен буенек (танц).
С фолклорните си изпълнения те поздравиха събралите се и направиха деня по-цветен. След изпълнението една от танцьорките дари домакина отец Максим с бяла кърпа.
Той също даде своите дарове на лазаруващите. Те получиха от него бели яйца, ябълки и пита.
Рано сутринта преди танците в църквата се състоя Празнична литургия.
Лазаровден е християнски празник, който носи името на свети Лазар. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие. Лазар е бил приятел на Иисус Христос. Когато умира, четири дни след неговата смърт той е възкресен след като Сина Божий му казал: „Лазаре, стани!“. Той съживява Лазар, който излиза от гробницата.
Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден. Поради това че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, празникът всяка година се пада на различна дата, но винаги в събота.
На Велики четвъртък, деца боядисваха яйца в дворовете на двете църкви в града.

Негово Високопреосвещенство (НВП) старозагорски митропололит Киприан ще пристигне в Харманли на 5 май – Светла сряда. За това обяви в програмата си Старозагорската епархия. В 9:30 часа,той ще посети храм „Свети Атанасий“, за да отслужи Света Божествена Златоустова литургия. На 7 май – Светли петък, в същият час, в храм „Живоприемни източник“ НВП ще отслужи Света Божествена Златоустова литургия.

Милена Митева
От Милена Митева май 7, 2021 09:20
Напиши коментар

2 Коментара

  1. Ми Тю май 7, 10:57

    Още по-възрастни „лазарки“ не можаха ли да намерят ?

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама