Кралят на Мароко назначи ново правителство

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 26, 2021 12:58

Кралят на Мароко назначи ново правителство

Асоциация за Българо – Африканско и Европейско сътрудничество /БАФЕВРО/

Кралят на Мароко Мохамед VI председателства церемонията по назначаването на членовете на новото правителство в четвъртък, 7 октомврш. Основна задача на това новоназначено правителство е да уреди модел за развитие, целящ намаляване на социалното неравенство— бедността и насърчаване на икономическия растеж.

Кабинетът на министър-председателя Азиз Ахануш е съставен от 24 министри, включително седем жени.

Седем министри запазиха позициите си, включително важните министри на външните работи и вътрешните работи. Надя Фетах Алауи, която беше министър на туризма в предишното правителство, ще бъде първата жена финансов министър на Мароко.

Архитектурата на новото правителство дава ясна представа за лозунга на екипа на Ахануш: Образование, здравеопазване и социална закрила, заетост и компетентности, икономическо и социално приобщаване, енергетика и цифрова преход и др. С новото разпределение на министерските постове, той поглежда назад към нетипична организация, като правителствено действие и център с големи приоритети.

Нова ера се очертава с тази организация, изпълнявайки следователно трансформация, която не се ограничава само до управлението на обществените дела, следвайки определянето на новия модел за развитие.

Приоритет за трипартийната коалиция ще бъде изготвянето на бюджет за 2022 г. в съответствие с Националния пакт за развитие на монарха, който се стреми да се справи със структурните икономически слабости, излезли наяве от пандемията, двойния брутен вътрешен продукт на глава от населението и да превърне Мароко в новоразвиваща се икономика до 2030 г.

Гласът на социалната закрила е изрично подчертан в структурата на новото правителство, за да се напомни стратегическият въпрос, свързан с успеха на нейното изпълнение, в съответствие с кралската визия, през следващите 5 години.

Санитарната криза поради пандемията Covid-19 и Националния пакт за развитие, ясно показаха степента на непубличните форми у нас, а резултатите от такава ситуация по отношение на социалната слабост на категориите, действащи в непубличния сектор. Новият кабинет показва волята си за решаване на този проблем в смисъл на успех на гласността за икономическа и социална интеграция и за по-добра подкрепа на малките компании.

Цифровата трансформация и административната реформа са двата лоста за трансформация, идентифицирани от НПД. Това ново правителство изтъква въпросът, свързан с тези два сектора, като посвещава определено министерство в кабинета на министър-председателя. Това е даване на воля за ускоряване на големите проекти за цифровизация на администрацията.

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 26, 2021 12:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама