Колко са загубите на вода по ВиК мрежата от извора до Тополовград?

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 18, 2021 16:01

Колко са загубите на вода по ВиК мрежата от извора до Тополовград?

Акценти

  • Регионален вестник, # 8/940 година XVIII, 26 февруари - 4 март 2021 г.Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Комисията, която обследва състоянието на източниците и характеристиките на питейната вода в Тополовград, е констатирала, че загубите при пренасянето и по тръбопроводите е 83.66%. В случая става дума за водоснабдителната група: Тополовград – с. Орешник – с. Капитан Петко войвода. При това село, при деветте източника, които са каптирани, е имало възможност да се черпят 100 л/сек.
Водите се намират на дълбочина 2 – 2.5 м. В района на селото е обособена санитарно–охранителна зона в размер около 30 дка. В нея са разположени водовземните съоръжения, като тя не е все още узаконена, съгласно изискванията на закона от 2002 г. Сега се предприемат мерки за узаконяването ѝ.
От тази помпена станция се обслужва население от 6264 жители на трите населени места, споменати по горе. Максималният дебит, който може да се черпи от там, е 70 л/сек, като с помпите по замерване на ВиК – Хасково, се черпят 68 л/сек.
Интересното е, че засушаването през летните месеци не е повлияло на дебита на изворите, а също така, че и при посочения теч по системата не се стигна до режим или водна криза в трите населени места.
За Тополовград има и друга алтернатива за водоснабдяване – довършване на проекта за водоснабдяване от Доброселец, който започна преди повече от 30 години и в последствие бе изоставен. Поради обикновената причина в такива случаи – липса на финансиране. В същото време направените разчети за необходимостта от допълнително водоснабдяване на Тополовград показват, че при една по-мащабна авария градът може да остане без вода.
Магистралните водопроводи са морално и физически остарели и промяната им е наложителна, като цяло чудо е, че при тези загуби на вода по тях, водоснабдяването в тези три населени места е нормално.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 18, 2021 16:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама