Кои отоплителни уреди са най-икономични?

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 26, 2023 17:46

Кои отоплителни уреди са най-икономични?

Акценти

  • Съществуват три вида, според типа на излъчваната топлина: инфрачервено отопление, конвекционно и комбинирано.
  • Разнообразието от алтернативни отоплителни уреди е голямо

Свързани публикации

Системата за отопление в съвременната къща или апартамент е задължителна, за да се създаде приятен, уютен и комфортен микроклимат през зимата. Всеки иска да притежава най-добрите и по възможност икономични ефективни уреди. Голямото разнообразие на пазара обаче обърква потребителите и все по-трудно става определянето на алтернативните продукти, които да са най-изгодни. Кои са особеностите в отделните видове уреди и кое ги прави икономични? Защо са отлична инвестиция за дългосрочна употреба?

Какво значи уредите за отопление да са икономични?

Това означава устройствата да консумират възможно най-малко ресурси и да отдават нужното количество топлинна енергия, за достигане на комфортна температура в помещението. Но как е възможно да се употребява малко, а да се отдава много? Намаляването на загубите и излишната консумация могат да се регулират и свеждат до минимум, откъдето идва икономията на ресурсите.

В съвременните енергоспестяващи и качествени уреди за отопление на жилища, без значение от вида на горивото: газ, дърва, въглища, електричество, основният принцип за минимизиране е автономното включване и изключване на прибора. Това се постига чрез използването на чувствителни термо елементи, наричани още термостати. Те постоянно измерват околната температура в помещението и при достигане до зададената стойност, изключват отоплението, а при спад на няколко пункта от градуса, го включват обратно.

Какви видове отопление има?

Съществуват три вида, според типа на излъчваната топлина: инфрачервено отопление, конвекционно и комбинирано. Първите не затоплят въздуха в помещението, а само околните повърхности в радиуса на действие на нагревателя. Тоест, тези уреди са предпочитани, когато е необходимо отоплението на част от помещението – само в рамките на работното място или в областта на масата за хранене.

Конвекционните обичайно са стенни уреди с голяма нагреваема площ, през която на естествен конвекционен принцип студеният въздух навлиза отдолу, затопля се и се издига нагоре, повличайки след себе си нов студен въздух. Процесът постоянно се повтаря. Не изсушават въздуха и обичайно са нискотемпературни.

Комбинираните – 80% работят на конвекционен принцип и 20% на инфрачервен. Тези уреди са монолитни, с вграден нагревател от въглеродни влакна и термостат.

От гледна точка на видовете източници на топлинна енергия, разпространени са електрическите нагреватели или чрез циркулация на гореща вода по тръбна инсталация. От гледна точка на използваните суровини за генериране на топлина чрез котли, разнообразието е още по-голямо: дърва, газови, въглища, електричество и пелети.

Магазин за отоплителна техника

Какви икономични отоплителни уреди се предлагат на пазара?

По-горе в статията споменахме, че разнообразието от алтернативни отоплителни уреди е голямо и сега ще ги опишем накратко:

  • маслени радиатори – спадат към електрическите прибори с оребрена повърхност, във вътрешността на която има минерално масло. След нагорещяване на нагревателя, част от топлинната енергия се акумулира от маслото и се отдава продължително време след изключване на нагревателя. Счита се за подходящ, когато става дума за отопление на лятна вила;
  • електрически конвектори – представляват стенни панели, работещи на описания по-горе принцип за естествено движение на въздуха. Представлява нагревател с голяма затопляща площ, успяваща за единица време да загрее голямо количество въздух. По този начин се постига бързо затопляне на помещението и достигане на зададената температура. Може да има механичен или електронен термостат, който изключва уреда и го включва, когато градусите паднат с няколко стотни;
  • подово отопление – вградена в пода тръбна или електрическа инсталация. В първия случай циркулира гореща вода, част от топлинната енергия на която се отдава и пода в помещението се затопля. При електрическия вариант се предвиждат специални кабели със съпротивление. След преминаването на ток през тях се отделя топлина. Тук отново в основата стои регулатор, който следи околните градуси и включва или изключва отоплението;
  • термопомпа – сравнително иновативна технология, при която се наблюдава преместване на топлина от по-студено тяло към по-горещо тяло. Обичайно се случва точно обратното, но това е интересното при термопомпите, тъй като навън може да е много студено, но тази система ще успее да извлече топлината и да я пренесе в друго помещение. Подобна технология е много екологична, тъй като е базирана на възобновяеми източници. На този принцип работят климатиците и други системи за отопление и охлаждане;
  • печка духалка – представлява електрически нагревател, който постоянно се обдухва от вентилатор и така бързо и ефективно се загрява помещението;
  • камини – метални тела с горивна камера, в която обичайно гори огън. Източник е на топлинна енергия, предавана на водата в тръбната инсталация. Посредством помпа за принудително задвижване, течността се затопля, циркулира из радиаторите и се връща обратно охладена.
Сакар нюз
От Сакар нюз януари 26, 2023 17:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.